6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 9:28

Stare de urgență pe teritoriul Franței. Hollande: Închidem frontierele. Nu iese nimeni din țară

spot_img

Președintele francez Francois Hollande a declarat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că pe întreg teritorul Franței va fi declarată stare de urgență, în urma atentatelor din Paris, soldate, potrivit unui prim bilanț, cu cel puțin 60 de morți.

În plus, Franța își va închide frontierele. “Vom închide frontierele. Nimeni nu iese din țară“, a spus președintele francez.

Mai mult, Administraţia de la Paris a declanşat Planul Alpha – reacţie la atentate multiple -, iar Guvernul va organiza o şedinţă de urgenţă.

Președintele Hollande a vorbit de existența a “zeci de morți” în urma unor atacuri teroriste “în desfășurare”, pentru a căror combatere a cerut întăriri militare.

Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc vineri seară în faţa “Stade de France”, în cursul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. La meci asista şi preşedintele Francois Hollande, care a fost evacuat în siguranţă. Hollande va face curând o declaraţie adresată naţiunii.

În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

În sala de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului, persoane înarmate au ucise zeci de persoane şi ţin ostatice alte câteva sute. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Autorităţile franceze par depăşite de situaţie, susțin jurnaliștii francezi.

Cel mai probabil este vorba de atentate coordonate care poartă marca unor organizaţii teroriste precum Al-Qaida sau Stat Islamic.

foto: getty images

R.D.