1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:57
No menu items!

Stare de asediu la Washington. Congresul SUA, ocupat de protestatari. Secret Service i-a evacuat pe congresmani UPDATE

spot_img

Votul de validare a Colegiului Electoral a fost întrerupt după ce protestatarii pro-Trump au păstruns în Capitoliu. Republicanii din ambele camere intenționează să obiecteze la numărătoare și să întârzie certificarea victoriei președintelui ales Joe Biden, relatează CNN și FoxNews.

 • Ofițerii de poliție din Capitoliu și-au tras armele într-un efort de a asigura încăperea plenului, într-o confruntare aparentă cu protestatarii de pe Capitol Hill.
 • Parlamentarii și reporterii au fost evacuați din cameră cu puțin timp înainte.
 • Se folosesc gaze lacrimogene, Secret Service îi păzește pe demnitari în   birourile lor din Capitoliu.
 • Fotografii și videoclipuri arată poliția în interiorul Congresului, dar natura și extinderea amenințării nu erau clare pe măsură ce au apărut rapoartele.
 • Congresamanii cer intervenția președintelui Trump pentru oprirea violențelor.
 • Congresamenii afirmă o lovitură de stat.

Vicepreședintele Mike Pence, căruia  Donald Trump i-a cerut un „gest curajos” de anulare a rezultatelor alegerilor, a fost evacuat de Secret Service după ce a lansat o scrisoare prin care confirmă că nu va respinge electorii, menționând că rolul său este în mare măsură „ceremonial”.

Primarul DC a instituit starea starea de asediu

Washington, DC, va fi închis, la ora 18:00, a anunțat primarul Muriel Bowser într-o declarație pe Tweeter. Restricțiile vor rămâne în vigoare până la 6:00 dimineața joi.

„În timpul orelor de asediu, nicio persoană, în afară de persoanele desemnate de primar, nu trebuie să meargă pe jos, să meargă pe bicicletă, să alerge, să fluture, să stea în picioare sau cu motocicleta, cu mașina sau alt mod de transport” în district, se arată în comunicat.

 • Poliția Capitolului SUA a solicitat suplimentarea forțelor, inclusiv autorități federale, după ce au fost identificate mai multe dispozitive suspecte în afara clădirii Capitoliului.
 • O sursă separată de aplicare a legii spune că Departamentul de Poliție Metropolitană din DC a trimis mai multe resurse pentru a asista Poliția Capitolului, inclusiv plutoniile CDU sau Unitățile de perturbare civilă.
 • Protestatarii au pîăstruns în clădirea Capitoliului și merg pe coridoare. Există rapoarte că au spart ferestrele cu steaguri americane.
 • Președintele Trump îl lovește pe Mike Pence pentru că nu a refuzat să certifice rezultatele.

  „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a ne proteja țara și Constituția, oferind statelor șansa de a certifica un set corect de fapte, nu cele frauduloase sau inexacte pe care li s-a cerut să le certifice anterior. SUA cere adevărul! “

SURSE FOTO: CNN, FOXNEWS, NPR