18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:35
No menu items!

Stadler: Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola

spot_img

La prima vedere, virusul Ebola se răspândește necontrolat, însă acest lucru e valabil doar în Africa

 Ebola

Beda M. Stadler, profesor la Institutul de imunologie de pe lângă Universitatea din Berna consideră că „orice gripă este mai periculoasă decât Ebola”, subliind că virusul nu va duce la dispariția omenirii, informează Radio France Internationale.

Expertul elvețian a declarat pentru site-ul Watson că vaccinul împotriva Ebola există deja și va fi lansat pe piață în curând.

Până acum nimeni nu voia să cheltuiască bani pe el. Companiile (farmaceutice) nu investesc fonduri de milioane de dolari în vaccinuri pe care să nu le poată vinde

Beda M. Stadler,

profesor la Institutul de imunologie de pe lângă Universitatea din Berna

Acum este clar că dacă ele ar fi investit, s-ar fi îmbogățit, continuă acesta. Este doar o chestiune de timp: în câteva luni, vaccinul va fi disponibil pe piață. În urma panicii stârnite în jurul acestui virus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va putea să colecteze fondurile necesare, iar marile companii farmaceutice vor avea de câștigat.

Perioada de incubație a virusului Ebola este de la o săptămână la 20 de zile. „Decesul survine după o suferință groaznică. Pacienții manifestă vărsături, diaree, organele interne încetează să le mai funcționeze”, explică expertul elvețian în imunologie.

La prima vedere, virusul Ebola se răspândește necontrolat, însă acest lucru e valabil doar în Africa; în Elveția, de exemplu, el nu are nicio șansă, estimează Beda Stadler. „Avem o cultură diferită, diferite reguli de igienă”, argumentează el. În Africa, în timpul funeraliilor, oamenii trebuie îndepărtați cu forța pentru a nu îmbrățișa și săruta morții.

La noi, trupurile se incinerează, iar astfel pericolul transmiterii bolii poate fi îndepărtat”, mai explică el. În plus, spune Beda Stadler, clinicile și spitalele europene sunt mai bine dotate decât cele din Africa. Personalul este instruit și știe cum să efectueze măsuri de carantină. Orice gripă este mult mai periculoasă decât Ebola

Beda M. Stadler,

profesor la Institutul de imunologie de pe lângă Universitatea din Berna

Potrivit acestuia, epidemiile de gripă în Europa au făcut mai multe victime decât virusul Ebola în Africa. Pe plan mondial, gripa duce anual la moartea a 250.000-300.000 de persoane, potrivit unor date statistice. El respinge versiunea potrivit căreia virusul Ebola ar suferi mutații. „Este un nonsens. Ar fi fost într-adevăr un pericol dacă Ebola s-ar fi transmis pe calea aerului, ca în cazul gripei”, conchide imunologul.