7.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 10:15
No menu items!

SRI nu mai poate face interceptări în dosarele penale

spot_img

SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele penale, în urma unei decizii a Curții Constituționale, luate cu majoritate de voturi de judecători.

Curtea Constituțională a decis, marți, că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” ce se regăsește în articolul 142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Potrivit textului de lege, „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”.

Sintagma „ori de alte organe specializate ale statului”, declarată neconstituțională, dădea dreptul SRI de a face interceptări în dosarele penale. Judecătorii CCR au considerat că SRI nu poate avea acest drept, întrucât Legea privind organizarea și funcționarea acestui serviciu spune clar, la art. 13, că „organele Serviciului Român de informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală”. După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, articolul de lege va trebui modificat astfel: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”. Sau, Guvernul poate da o ordonanță prin care să modifice legea astfel încât să se precizeze care sunt organele specializate care pot efectua interceptările.

Recent, ministrul justiției, Raluca Prună, a declarat că Direcția Națională Anticorupție dispune de propria logistică prin care poate efectua interceptări ale convorbirilor telefonice, astfel că nu mai are nevoie de serviciile SRI.

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală – Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, dispoziţii care au următorul conținut: (1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor

Curtea Constituțională

Decizia de marți a CCR a fost ridicată într-un dosar de spălarea a banilor, trimis în judecată de DIICOT, în care sunt implicați mai mulți cetățeni turci și chinezi.

Andrei Tudor