13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:40
No menu items!

SRI face lobby în Parlament pentru cartele cumpărate cu actul de identitate

spot_img

Generalul SRI Dumitru Dumbravă susţine că România este criticată în UE pentru că exportă vulnerabilitate prin permiterea achiziţionării de cartele prepay nenominale

telefon_interceptare

Reprezentantul SRI le-a spus deputaților că susține necesitatea adoptării unui act normativ prin care cetățenii pot cumpăra cartele prepay doar în baza unui act de identitate.

Suntem criticaţi de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, adică s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea, şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE. Parteneri din UE mă întreabă cine e în spatele cartelei suspecte şi nu pot da răspuns util

Dumitru Dumbravă
șef Direcția Juridică a SRI

Generalul SRI a adăugat că primele probleme cu aceste cartele au apărut în urmă cu 6 ani, iar acum s-a ajuns ca 67% din piața de telefonie mobilă să fie ocupată de aceste cartele care sunt anonime.

Dumbravă a primit replica unui deputat PNL, Daniel Iane.

Numai de când sunt eu în această comisie am respins de două ori această iniţiativă pentru că nu ne-aţi convins cu adevărat că aceste ameninţări pe care le amintiţi generic există cu adevărat. Am cumpănit deranjul cetăţeanului, supracostul pe care ar trebui să-l plătească operatorului de telefonie în implementarea acestui mecanism. (…) Înseamnă costuri pentru operator, pentru beneficiar, iar beneficiul e foarte mic în raport cu costurile implicate

Daniel Iane
deputat PNL

Dumbravă a povestit discuţia avută cu unul dintre omologii săi dintr-o ţară europeană.

„Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistaţi, aşteptaţi până la primul atac terorist şi pe urmă solicitaţi. O să vă dea Parlamentul toate legile necesare”, a spus Dumbravă.

Deputatul Iane i-a dat din nou, replica, generalului, că rolul SRI este de a preveni astfel de lucruri. „Rolul dumneavostră – şi sunteţi plătit de către noi – e ca să preveniţi aceste lucruri”, a spus Iane.

„Da, dar am nevoie de mijloace, inclusiv legislative”, a spus, la rândul său, Dumbravă, Iane precizând că este convins că SRI are aceste mijloace.

Proiectul de lege privind completarea OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, discutat miercuri în Comisia de IT din Camera Deputaţilor, propune instituirea aceluiaşi regim juridic pentru utilizatorii de cartele preplătite ca pentru abonaţi. Dezbaterile asupra proiectului de lege vor continua şi săptămâna viitoare în cadrul aceleiași comisii, părţile interesate, inclusiv operatorii de telefonie, urmând să transmită amendamente la textul iniţial. Camera Deputaţilor este for decizional.

Sofia Marinescu