27.1 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 18:50
No menu items!

SRI are acces în computerele românilor fără mandat de la judecător

spot_img

Senatul a adoptat, vineri, în calitate de cameră decizională, o nouă lege „Big Brother” referitoare la sistemele informatice

SRI_sigla_SZ

Serviciul Român de Informații (SRI) va avea acces la computerle românilor fără mandat de la judecător. Așa prevede o nouă Lege „Big Brother” – Legea securității informatice – adoptată vineri de Senat în calitate de cameră decizională.

Astfel, potrivit articolului 10 al actului normativ, SRI este desemnat „autoritate națională în domeniul securității cibernetice, calitate în care asigură coordonarea tehnică a COSC (Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică), precum și organizarea și executarea activităților care privesc securitatea cibernetică a României”. „În acest scop, în structura SRI funcționează Centrul Național de Securitate Cibernetică, denumit în continuare CNSC”, se precizează în proiectul de lege publicat pe site-ul Camerei Deputaților – for care a adoptat tacit acest proiect.

La articolul 17 al aceluiași proiect se prevede că deținătorii de infrastructuri cibernetice au responsabilitatea să le permită reprezentanților SRI și altor autorități subordonate acestui serviciu, după cum prevede această lege, acces la datele deținute la simpla „solicitare motivată”, și nu în baza unui mandat emis de un judecător.

Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării.

Art. 17, alineatul 1, litera a
Legea securității cibernetice

Senatorii au adoptat acest proiect de lege, deși precedenta Lege „Big Brother” (Legea nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului), dar și Legea cartelelor prepay au fost declarate neconstituționale.