12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 14:26

Sprijinul pentru Putin crește amețitor

spot_img

Sondaj: Pe fondul crizei din Ucraina, 81% din respondenți ar fi gata să-l voteze pe Putin

Vladimir Putin a respins un proiect de amnistiere pentru delictele economice  

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui popularitate a crescut amețitor pe fondul crizei din Ucraina, este ferm pe poziția de a câștiga un nou mandat în 2018, dacă decide să candideze, a declarat joi o agenție independentă de sondaje, relatează Reuters.

Un studiu realizat de grupul de cercetare Levada a constatat că 81% din respondenți ar fi gata să-l voteze pe Putin dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, de la 77% în luna aprilie și 68% în ianuarie.

Sprijinul public pentru Putin este în creștere de la începutul crizei din Ucraina, în timpul căreia Rusia a anexat regiunea Crimeea, liderul de la Kremlin a criticat cu înverșunare conducerea prooccidentală de la Kiev și relațiile cu Occidentul s-au înrăutățit.

“Determinarea sa cheamă majoritatea electoratului”, a declarat Aleksei Grajdankin, șef adjunct la Levada, într-un comunicat. “Este puțin probabil ca până în 2018 să apară un politician care să poată concura cu Putin pentru scaunul prezidențial”.

Ratingul de aprobare a lui Putin, un indice lunar separat publicat de Levada, a depășit 70% pentru cele mai multe din timpul primelor sale două mandate din 2000 până în 2008, când Rusia a beneficiat de un boom economic alimentat de petrol. Atunci, acesta a crescut la peste 80%.

Putin a câștigat al treilea mandat de șase ani ca președinte în martie 2012 cu aproape 64% din voturi, în pofida protestelor de stradă împotriva lui în lunile precedente.

Sondajele arată că fostul spion KGB rămâne cel mai popular politician în Rusia. El nu a exclus să candideze pentru un al patrulea mandat de șase ani în 2018.

C.A.