Sprijin financiar de peste 47 mil. euro, pe an, pentru producătorii de vin

Executivul a mai transmis că ”poate” cofinanța acțiunile de promovare a acestor produse în cuantum de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile

stand vinuri

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre prin care stabilește modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol, în perioada 2014-2018. Cuantumul anual este de 47,7 milioane de euro.

”Prin Hotărârea adoptată de Guvern se aprobă măsurile de sprijin financiar din Secţiunea IV, capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar din partea UE producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018 sunt: restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei de struguri și investiţii.

Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea UE este de 47,7 milioane euro. Pentru măsura de promovare a vinurilor se poate acorda sprijin financiar naţional sub formă de cofinanţare, în cuantum de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este responsabilă cu gestionarea plăților și recuperarea debitelor. Sectorul vitivinicol deține o piață de aproximativ 450 de milioane de euro. Potrivit Notei de Fundamentare a actului normativ, impactul asupra mediului de afaceri este unul semnificativ și vizează, printre altele, creșterea suprafețelor cultivate cu viță de vie supuse măsurii de restructurare-reconversie.

C.C.

NICIUN COMENTARIU