15 C
București
duminică, 21 aprilie 2024 - 20:44
No menu items!

Sportivul rus care a apărut pe podiumul mondial cu semnul „Z“ pe piept, stă pe bară 1 an de zile

spot_img

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) l-a suspendat pentru 1 an de zile pe Ivan Kuliak,  gimnastul rus care a scandalizat o lume întreagă atunci când a apărut pe podiumul mondial cu semnul „Z“ pe piept, arătându-şi susţinerea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

În cadrul unui concurs organizat la Doha, la începutul lunii martie, Ivan Kuliak,  locul 3 în proba de paralele, a urcat pe podium alături de câștigătorul concursului, ucraineanul Illia Kovtun, purtând un tricou cu litera „Z” în loc de steagul țării sale, un simbol al susținerii invaziei din Ucraina.

„Domnul Kuliak nu are voie să participe la nicio competiție organizată sub auspiciile FIG sau ale oricăruia dintre membrii săi afiliați timp de un an de la data deciziei”, a precizat marți fundația de etică într-un comunicat.

După concurs, Kuliak a declarat: ”Dacă aş fi pus din nou în această situaţie, de a purta sau nu litera ”Z” pe piept, aş face la fel”.

”Am văzut-o la soldaţii noştri şi o privesc ca pe un simbol, ‘pentru victorie’ şi ‘pentru pace’. Am vrut să îmi arăt poziţia. Ca sportiv, voi lupta mereu pentru victorie şi voi concura pentru pace”, a mai spus Kuliak.

D.Constantin