8.3 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 2:51

Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara a rămas fără computerul tomograf folosit pentru cazurile Covid

Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara nu mai poate efectua investigații imagistice de tip computer tomograf pacienților cu COVID-19. Aparatul a cedat din cauza suprasolicitării.

Intervenția pentru înlocuirea piesei, care s-a defectat, poate dura chiar și o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.

 „Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial. Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigații făcute pacienților cu alte afecțiuni pulmonare”, a explicat Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor “Victor Babeș” Timișoara.

Conducerea spitalului a trimis un memoriu autorităților locale în care a fost explicată situația.

„Nu mai putem să îi evaluăm imagistic pe pacienții care vin în triaj. Și pe parcursul unei săptămâni, cât va dura cel mai probabil înlocuirea piesei, vorbim de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Am luat legătura cu Spitalul Județean Timișoara și cu Spitalul Municipal, două unități sanitare care au CT-uri funcționale, și le-am cerut să ne ajute, să își mobilizeze echipele să realizeze aceste investigații imagistice. Din păcate, ambulanțele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unități sanitare din oraș, iar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”, a spus Cristian Oancea, managerul spitalului.

Computerul tomograf de la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara a fost achiziționat în 2018.