2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:46
No menu items!

Spitalul Județean Constanța arată ca moșia lui Nicușor Constantinescu

spot_img

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța – cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea şi a doua din ţara – deserveşte şi judeţele limitrofe, la care se adăugă şi turiştii veniţi în sezonul estival. În primele 6 luni ale anului trecut au fost consultaţi 26.949 pacienţi, 318 persoane fiind zilnic investigate în UPU. Drept urmare,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța reprezintă o unitatea medicală de importanță majoră în Sud-Estul României. Mai trebuie adăugat că unitatea sanitară este un mare consumator de resurse bugetare, de aici şi interesul major în ce priveşte administrarea acestuia.

Din vara anului 2010, spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Constanța, urmare a HG 529/2010 privind descentralizarea spitalelor, astfel încât preşedintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a ajuns practic persoana care controlează cel mai mare spital din zonă. Nicușor Constantinescu şi-a impus persoane apropiate la conducerea Spitalului Judeţean, chiar şi anterior descentralizării.

Dănuț Căpăţână, actualul manager al spitalului, a fost numit în iulie 2009, după ce predecesorul său, dr. Ion Niculescu a fost demis la patru luni de la numirea în funcţie, la ordinul preşedintelui CJ, ca urmare a refuzului medicului de a semna nişte devize de plată mult supraevaluate ale firmei israeliene BARAN, însărcinată cu reabilitarea unităţii sanitare. Dănuț Căpățână a fost propus și susținut chiar de Nicușor Constantinescu, așa cum reiese din propriile declarații făcute la momentul instalării în fruntea unității sanitare.

În trei ani şi jumătate, noul manager a reuşit performanţa de a privatiza mare parte din serviciile administrative ale spitalului, motivând scăderea costurilor şi creşterea indicatorilor de calitate. În realitate însă, situaţia este exact invers, întrucât Dănuț Căpăţână, se pare la ordinul lui Nicușor Constantinescu, a predat aceste servicii către operatori economici agreaţi, expunând spitalul unor costuri de servicii enorme.

Prima acţiune de acest gen a fost externalizarea serviciilor de laborator, preferându-se desfiinţarea Laboratorului de Analize Medicale şi preluarea serviciilor specifice de către compania Synevo România, în cadrul căreia Dănuț Căpăţână îşi desfăşurase activitatea ca director regional. A urmat apoi menţinerea lui Renato Cristea pe funcţia de director administrativ al unităţii spitaliceşti, prin intermediul firmei Agro Decc din Techirghiol, cu toate că încă din luna martie 2011, Ministerul Sănătăţii decisese ca acesta funcţie să fie scoasă din organigramele spitalelor, pentru a se reduce costurile salariale.

Aparent tot la ordinul lui Nicușor Constantinescu, s-a decis externalizarea serviciilor de imagistică prestate de spital, care au fost preluate, pe fondul unui noncombat al lui Dănuț Căpăţână, de Pozitron Medical Investigations (Pozimed) din Constanța, firma de casă a lui Sorin Gabriel Strutinski (apropiatul lui Nicușor Constantinescu).

Nicușor Constantinescu a ordonat şi privatizarea pazei spitalului în favoarea Zip Escort SRL din Constanța, societate deţinută de Radu Iulian. Firma este abonată la contracte cu instituţii locale aflate în subordinea Consiliului Judeţean sau Primăriei Constanța.

Motivarea managerului de a creşte calitatea serviciului de pază şi de a reduce costurile aferente, nu se justifică nici în acest caz, deoarece spitalul plăteşte în acest moment aproximativ 40.000 euro lunar pentru 30-40 agenţi de pază, în timp ce, cu personal propriu de pază, nu plătea mai mult de 2.000 lei lunar pe agent de pază, numărul acestora fiind mai mic de 20 de persoane.

Dănuț Căpăţână a permis deschiderea în ambulatoriul spitalului a unui punct de lucru al lanţului de farmacii Eurosantis, deţinut de Ion şi Maria Dumitrache. Ion Dumitrache este un apropiat al lui  Nicușor Constantinescu, acesta numindu-l reprezentant al Consiliului Județean în cadrul Consiliului de Administraţie al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanța, deşi farmaciile deţinute dovedesc un puternic conflict de interese.

Serviciul de secretariat telefonic şi cel de recepţie au fost privatizate în favoarea Mara Investcom SRL Constanța, în baza relaţiei de prietenie dintre Marioara Ștefan, administrator în cadrul firmei, şi soţia lui Dănuț Căpăţână, Simona Lucica. Valoarea contractului este de aproximativ  500.000 lei (fără TVA) şi se întinde pe o durată de doi ani. Asociat unic al firmei este Mara Gramanschi, fata Marioarei Ștefan, aceasta din urmă fiind cenzor în cadrul Radet Constanța SA.

Tot în vara anului 2011, sub pomposul slogan „Consiliul Judeţean Constanța foloseşte banii locuitorilor judeţului pentru sănătatea lor”, s-a declanşat procedura de licitaţie privind dotarea Secţiei de Ortopedie-Traumatologie şi Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, unde, după o licitaţie cu cântec, contractul a fost câştigat, cu sprijinul lui Mihnea Avram, consilierul personal pe probleme de sănătate al lui Nicușor Constantinescu, de societatea Tehno Electro Medical Company din Bucureşti.

Medicul şef al Secției este nimeni altul decât Şerban Alexandru Octavian, unul dintre apropiaţii grupării, beneficiarul unor însemnate suprafeţe de teren în municipiul Constanța, obţinute cu concursul direct al acestora, sub acoperirea restituirii imobilelor naţionalizate şi aplicării Legii 10/2001, fiind inculpat într-un dosar legat de retrocedările ilegale operate de administraţia locală. Totodată, conform propriilor afirmaţii, medicul oferă şi consultaţii la Pozimed. Întrebat de acest aspect, Dănuț Căpăţână a răspuns nonşalant că nu ştia şi nici nu îl interesează acest aspect.

Trebuie amintit şi că medicii au primit apartamente de serviciu în complexul rezidenţial Summerland, aparţinând omului de afaceri Costică Zelca, apropiat al lui Nicușor Constantinescu. Întâmplător sau nu, în acelaşi bloc locuieşte şi managerul Dănuț Căpăţână, care deţine trei apartamente şi trei maşini de lux. Pentru necunoscători, preţul unui apartament este între 100.000 şi 180.000 euro, iar dintre maşinile managerului amintim un SUV Lexus şi un BMW X3.

În schimb, medicii ortopezi ai spitalului au fost îndepărtaţi pentru a face loc noilor veniţi. Medicul Lupescu Vasile, fostul şef de secţie, alături de dr. Obada senior au preferat să se pensioneze, alţi doi medici au ales să profeseze în Germania (printre care dr. Obada junior), dr. Marius Enescu a ales Spitalul Clinic CF Constanța, iar dr. Orbeanu şi dr. Mătărângă au optat pentru Spitalul Municipal Mangalia, în condiţiile în care toţi au fost nedreptăţiţi în cadrul evaluării profesionale.

Andi Topală