29.5 C
București
duminică, 23 iunie 2024 - 13:16
No menu items!

Spitalul din Urlați a fost redeschis

spot_img

Fostul Centru de Sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la data de 1 aprilie a anului trecut prin decizie a Guvernului în cadrul unui controversat proces de restructurare a sistemului sanitar, a fost redeschis, luni, în mod oficial.

Acest spital de care beneficiază mai bine de 50 000 de cetăţeni de pe Valea Cricovului a fost redeschis sub denumirea de Spitalul Orăşenesc Urlaţi.

Deocamdată, însă, spitalul nu poate primi pacienţi, deoarece unitatea sanitară nu are aviz de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi nici personal.

Managerul spitalului, Ion Preda, spune că primii pacienţi vor putea fi internați în maxim o lună şi jumătate. ”Mai trebuie făcute amenajări, mai avem de lucrat. Nu putem să funcţionăm fără toate avizele care sunt obligatorii de la Direcţia de Sănătate Publică”, a mai spus Ion Preda.

Până atunci, cetăţenii din zonă vor continua să meargă la spitalele din Ploieşti.

La Spitalul Orăşenesc Urlaţi vor funcţiona, momentan, trei secţii, iar începând de anul viitor, spitalul va dispune şi de o secţie de fizioterapie, cu un număr de aproximativ 40-50 de paturi.

Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011 prin decizia guvernului Boc. Multe au devenit, între timp, centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. Câteva sunt acum cămine de bătrâni.

Există şi câteva cazuri în care spitalele au devenit substaţii de ambulanţă dar şi situaţii în care unităţile medicale care ar fi trebuit închise sunt încă funcţionale. Astfel de situaţii sunt la Codlea (Braşov) sau la Comăneşti (Bacău), unde autorităţile au obţinut câştig de cauză în instanţă. În orice caz, intenţia Ministerului Sănătăţii de a transforma multe dintre spitalele închise în centre pentru bătrâni nu s-a materializat.