3 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 16:51
No menu items!

Spionajul american: NSA culege milioane de mesaje telefonice text pe zi

spot_img

 NSA1

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a interceptat aproximativ 200 de milioane de mesaje telefonice text pe zi în întreaga lume, pentru a obţine informaţii, a dezvăluit cotidianul britanic The Guardian în ediţia de joi, citat de AFP.

Informaţiile, dezvăluite în cadrul unei anchete comune a ziarului britanic şi a postului de televiziune Channel 4, au la bază documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat temporar în Rusia.

Ele sunt publicate cu o zi înaintea unui discurs al preşedintelui american Barack Obama, care urmează să anunţe vineri o serie de reforme vizând metodele de supraveghere, ca răspuns la controversa privind programele americane de spionaj, declanşată de Snowden.

Programul NSA cu referire la SMS-uri, denumit “DISHFIRE”, colecta “aproape tot ceea ce putea”, potrivit unor documente aparţinând Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), citate de The Guardian, care mai scrie că se bazează și pe un document NSA datând din 2011, cu subtitlul “SMS-urile: o mină de aur de exploatat”.

NSA foloseşte această bază de date existentă pentru a extrage informaţii referitoare la planurile de călătorie, contactele şi tranzacţiile financiare ale deţinătorilor de telefoane mobile, înclusiv ale indivizilor care nu sunt suspectaţi de vreo activitate ilegală, mai notează cotidianul britanic.

Programul constă în culegerea şi analizarea mesajelor automate, cum ar fi cele care indică apeluri pierdute sau preţurile la serviciul “roaming” în străinătate, precum şi SMS-urile trimise de bănci.

GCHQ a afirmat că activităţile sale sunt legale. “Întreaga activitate a GCHQ este desfăşurată în conformitate cu cadrul legislativ şi cu regulile noastre care garantează că activităţile noastre sunt autorizate, necesare şi proporţionale”, a anunţat Agenţia într-un comunicat.

NSA a asigurat, la rândul său, că respectă cadrul legal: “Dishfire este un sistem care colectează şi gestionează date SMS obţinute legal”.

C.A.