17.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 14:20

Specialiștii americani susțin într-un document, publicat vineri, că varianta Delta se răspândește ca varicela

spot_img

Varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmiţând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane, potrivit unui document, publicat vineri, al Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), relatează CNN.

Totodată această variantă a coronavirusului pare să se răspândească la fel de uşor atât de persoanele vaccinate complet, cât şi de cele nevaccinate.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, a confirmat autenticitatea documentului, potrivit The Washington Post.

„Cred că oamenii trebuie să înţeleagă că nu strigăm ‘lupul!’ aici. Este ceva serios”, a declarat Walensky pentru CNN, adăugând că „este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaştem.

În documnet se recomandă ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măşti în spaţiile interioare în locurile în care există o transmitere susţinută sau ridicată a coronavirusului.

„Măsurile de care avem nevoie pentru a ţine asta (varianta Delta – n.r.) sub control sunt extreme”, a subliniat Rochelle Walensky.

„Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, în cazul variantei Delta, persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat şi au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC.

O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă.

„Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puţin eficace în împiedicarea infectării şi transmiterii. Prin urmare au loc mai multe infecţii în rândul persoanelor vaccinate şi o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, afirmă documentul CDC