21.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 1:14
No menu items!

Spania: Trei deputaţi care au susţinut discursuri în catalană, DAŢI AFARĂ din plenul Parlamentului

spot_img

Spania: Trei deputaţi care au susţinut discursuri în catalană, DAŢI AFARĂ din plenul Parlamentului

Trei deputaţi originari din regiunea spaniolă Catalonia au fost daţi afară din plenul legislativului de la Madrid după ce au încercat să susţină discursuri în limba maternă. Scandalul vine pe fondul unor presiuni tot mai mari din partea regiunii catalane de a-şi obţine independenţa faţă de Spania.

Scandalul din legislativul spaniol a izbucnit după ce un tribunal din Catalonia a hotărât că, dacă într-o clasă cu predare în limba catalană un singur elev cere schimbarea limbii de predare în limba spaniolă, toată clasa este obligată să treacă la spaniolă. Iritat de decizia tribunalului, un deputat catalan a declarat în Parlamentul spaniol că acelaşi raţionament ar trebui aplicat şi în Spania, potrivit Digi 24.

„Înţelegem că e suficient ca un singur deputat să solicite folosirea limbii catalane pentru ca toată Camera Deputaţilor să treacă la folosirea acestei limbi. Aşa că mă voi adresa dumneavoastră în catalană…”, a spus de la tribună Joan Tarda, deputat al stângii republicane catalane.

Deputatul şi-a continuat discursul în limba maternă, ceea ce i-a iritat profund pe colegii spanioli. Preşedintele Camerei s-a străduit să descopere cât mai repede o prevedere legală care să îi permită să-l reducă la tăcere pe rebelul catalan şi a reuşit, până la urmă.

Exemplul deputatului a fost urmat de alţi doi colegi catalani, care au suferit acelaşi tratament.

Incidentele din Parlamentul spaniol vin în contextul în care guvernul catalan ia în considerare organizarea unui referendum în regiunea autonomă pentru declararea independenţei faţă de Spania.

T.E.