9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:29
No menu items!

Spania își trimite locuitorii la muncă, de luni. Rata infecțiilor COVID-19 a scăzut

spot_img

Numărul de noi infecții cu coronavirus în Spania a scăzut la un nivel record de la începutul focarului. Deși era țara cea mai afectată din Europa, a decis să redeschidă unele sectoare ale economiei sale săptămâna aceasta, scrie The Guardian. 

Decesele au crescut ușor până la 619 în ultimele 24 de ore și este probabil să depășească 17.000 duminică, însă cifrele ministerului spaniol de sănătate au arătat că noile cazuri de infectare au crescut cu 2,6% în aceeași perioadă – cea mai mică rată de la declanșarea pandemiei în țară o lună.

Dovada faptului că o blocare strictă, funcțională încă din 14 martie, a avut efecte pozitive, în condițiile în care unii lucrători din fabrici și construcții s-au pregătit să revină la muncă luni. Decizia a atras și critici. 

Într-o scrisoare către premierul Pedro Sánchez, președintele regional al Cataloniei a cerut să vadă sfaturile medicale și epidemiologice pe baza cărora a fost luată decizia. Oficialul a sugerat că acțiunea ar provoca „o creștere a infecțiilor și o situație de colaps pentru sistemul de sănătate al Cataluniei”.

Vorbind după o videoconferință cu liderii regiunilor autonome din Spania, duminică după-amiază, Sánchez a declarat că țara a rămas ferm în blocaj, în ciuda eliminării restricțiilor asupra lucrătorilor. Celor care se întorc la muncă li se recomandă să mențină distanțarea socială și măștile de față vor fi predate în stațiile de metrou și de cale ferată.

“Vreau să fiu foarte clar. Nu intrăm într-o fază de reducere a măsurilor de siguranță. Starea de urgență este încă în vigoare, la fel și blocarea. Singurul lucru care s-a încheiat este perioada de hibernare extremă de două săptămâni.”

Premierul a spus că persoanele bolnave sau gravide sau care prezintă chiar și cele mai ușoare simptome trebuie să rămână acasă. Singurele persoane cărora li se îngaduie ieșirea din casă sunte cele care vor face muncă în locuri  autorizate sau vor face cumpărături autorizate. Sánchez a spus că ar putea exista o relaxare „progresivă și foarte prudentă” a blocării „cel mai devreme peste două săptămâni” – dar numai dacă tendințele actuale vor continua.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că ar putea exista o „revenire a mortalității” coronavirusului, dacă măsurile de scurizare sunt ridicate prea curând, în timp ce unul dintre experții guvernului spaniol spune că e o decizie prea sensibilă să păstreze „lucrătorii neesențiali” acasă pentru și mai mult timp.