2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 8:24
No menu items!

Spania blochează alegerea secesionistului Puigdemont în funcția de premier al Cataloniei

spot_img

Curtea Constituţională a Spaniei a anunţat sâmbătă că a blocat învestirea ca şef al executivului catalan a lui Carles Puigdemont, exilat în Belgia în timp ce face obiectul unei proceduri judiciare în Spania.

„Curtea Constituţională a decis în unanimitate să suspende preventiv învestirea lui Puigdemont, cu excepţia cazului în care el se prezintă personal la parlamentul regional (care se ocupă de această învestire), având în prealabil asupra lui o autorizaţie judiciară”, a afirmat comunicatul dat publicităţii de Curte la finalul unei lungi reuniuni.

Şedinţa de învestire este prevăzută marţi în plenul parlamentului de la Barcelona.

„Magistraţii consideră esenţial ca Puigdemont să fie prezent personal în faţa Camerei şi să obţină în prealabil o autorizaţie din partea judecătorului însărcinat cu urmărirea penală” în dosarul pentru rebeliune şi răzvrătire care îl vizează, a precizat textul.

„Dezbaterea şi votul de învestire (…) nu se vor putea desfăşura prin intermediul mijloacelor telematice sau prin procură la un alt parlamentar”, a ordonat Curtea.

Carles Puigdemont dorea să fie învestit prin videoconferinţă sau fiind reprezentat de un alt deputat.

Pe de altă parte, magistraţii i-au avertizat pe membrii parlamentului catalan în legătură cu „responsabilităţile lor, inclusiv penale, în cazul nesupunerii la această suspendare”.

Tribunalul a acordat, totuşi, un termen de zece zile pentru a decide dacă acceptă recursul depus vineri de guvernul spaniol care viza să obţină anularea numirii lui Puigdemont drept candidat la şefia executivului regional.

Până atunci, Curtea va examina recursul prezentat de deputaţii partidului lui Carles Puigdemont în replică la cel înaintat de guvern. Magistraţii au subliniat că vor accepta să asculte argumentele deputaţilor, „inclusiv pe Carles Puigdemont”.

În pofida unui aviz nefavorabil din partea Consiliului de Stat, guvernul spaniol a înaintat vineri de urgenţă apelul la Curtea Constituţională pentru a contesta desemnarea lui Carles Puigdemont drept singur candidat la conducerea regiunii.

Puigdemont a fost demis din funcţia de lider al Cataloniei de guvernul de la Madrid în octombrie după ce a organizat un referendum şi a declarat unilateral independenţa regiunii. Ulterior, a fugit în Belgia, după ce a fost inculpat în Spania pentru ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’, iar Madridul a preluat controlul asupra regiunii.

T.S.