10.7 C
București
miercuri, 22 martie 2023 - 2:29
No menu items!

Spania blochează pentru doi ani evacuarea proprietarilor din locuinţele ipotecate

spot_img

guvernul spaniol

Guvernul spaniol a anunțat joi o amânare de doi ani asupra evacuării proprietarilor cu datorii ipotecare la bănci, în cazurile cele mai vulnerabile. Măsura a fost luată în urma  creşterii numărului situaţiilor grele cu care aceștia se confruntă  din cauza crizei economice.

Din “raţiuni umanitare”, evacuările vor fi blocate timp de doi ani “pentru grupurile cele mai vulnerabile”, în special familiile numeroase şi persoanele cu dizabilităţi, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Tot joi, guvernul de la Madrid au mai anunțat crearea unui fond social de locuinţe în regim de închiriere la preţ scăzut, dedicat persoanelor care şi-au pierdut locuințele în urma executării silite pentru neplata creditelor ipotecare.

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a afirmat că “este vorba de măsuri urgente în circumstanţele dificile ale crizei”, subliniind condițiile în care pot fi blocate evacuările din locuinţele ipotecate: veniturile întregii familii nu trebuie să depăşească suma de 1.597 de euro pe lună, rata ipotecii trebuie să reprezinte o creştere cu cel puţin 50% în totalul veniturilor din ultimii patru ani şi să depăşească 50% din totalul veniturilor nete ale tuturor membrilor locuinței. Blocarea evacuărilor se poate face doar în cazul în care este vorba despre singura locuinţă pe care o deţine familia în cauză.

De asemenea, pentru a se aplica măsura blocării evacuării, familiile trebuie să fie constituite din membrii numeroși, să aibă copii în întreţinere sau minori mai mici de trei ani; măsura se aplică și în cazul în care sunt persoane cu deficiențe, toţi membrii familiei sunt în şomaj sau nu maibeneficiază de niciun venit, după ce şi-au consumat ajutoarele şi indemnizaţiile, sau sunt cazuri ale victimelor violenţei în familie.

Asociaţia băncilor spaniole a anunţat luni, o măsură similară, în contextul creşterii numărului evacuărilor.