28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 13:17
No menu items!

S&P: Petrolul ieftin și politica BCE susțin revenirea economică în Zona Euro

spot_img

Prognoza pentru 2015 este de 1,5% creștere a PIB

 zona euro

Prețurile mici ale petrolului, devalorizarea monedei euro și programul de relaxare cantitativă lansat de Banca Centrală Europeană (BCE) au dat un stimul puternic pentru creșterea consumului și a PIB-ului în Zona Euro, potrivit unui raport publicat de agenția de rating Standard & Poor’s.

”Prognoza noastră pentru economia Zonei Euro în următorii doi anui este mai pozitivă decât era în T4 2014. (…) Totuși, dubiile în privința viitorului Greciei în spațiul monetar unic aduc riscuri suplimentare pentru stabilitatea piețelor financiare, iar temperarea creșterii din piețele emergent ear putea afecta exporturile din Zona Euro”, potrivit raportului citat.

Analiștii se așteaptă ca nivelul reformelor structurale din Zona Euro să fie variabil de la o țară la alta.

BCE și-a lansat pe 9 martie programul de relaxare cantitativă, care constă în lansarea de lichidități în piață prin cumărarea de obligațiuni, într-un ritm de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016.

Prognoza S&P pentru evoluția Zonei Euro a fost revizuită la 1,5% pentru 2015, în comparație cu 1%, la evaluarea din decembrie.

Prețul petrolului Brent a scăzut joi 55$, cu aproape 4%, pe fondul acordului internațional dintre Iran și puterile occidentale, care ar putea duce la ridicarea embargoului și creșterea ofertei pe piața mondială.

Zona Euro este principala destinație de export pentru România, cu peste 60% din total.