18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:13
No menu items!

Spălare de bani la NEI Guard, firma care apără autostrăzile României

spot_img

23 de suspecţi sunt aduşi pentru audieri la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti care instrumentează, de la începutul anului, mai multe dosare privind circuitele financiare prin care mai multe firme de securitate au fraudat bugetul de stat

nei guard

Pe lângă directorii firmei de securitate, este vizat şi administratorul Adrian Tudosie Sinica, al cărui nume a apărut şi într-un dosar din 2009 referitor la creditele pe bandă acordate de banca Carpatica.

În ancheta Parchetului Curţii de Apel Bucureşti sunt verificate mai multe firme fantomă care ar fi fost interpuse în relaţiile comerciale ale companiei de securitate, prin intermediul unor contracte fictive, pentru a scoate banii încasaţi de aceasta inclusiv din zeci de contracte cu statul. Prejudiciul estimat în această fază depăşeşte 4,5 milioane de euro.

În fapt, s-a reținut că persoanele vizate, printre care și reprezentanții unor companii prestatoare de servicii de protecție și pază, ar fi creat un circuit infracțional format din mai multe societăți comerciale prin care au fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2014. Din cercetările efectuate a rezultat că, în contabilitatea societăților comerciale au fost înregistrate achiziții fictive reprezentând servicii care în realitatea nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 18 milioane de lei.

comunicat Parchetul Curții de Apel București

Unul dintre cele mai controversate contracte câştigate de Nei Guard, patronată de Mircea Neicu – considerat un apropiat al lui Miron Mitrea, în prezent membru PD-L – este cel câştigat, anul trecut, pentru paza autostrăzilor în colaborare cu Axis Security (patronată de stomatologul căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga) şi G4S Security. Prima tranşă pentru 5 tronsoane pe A1 şi A2 a depăşit 15 milioane de lei.

Nei Guard păzeşte însă singură şi mai multe sedii ale ANAF, iar din septembrie acest an a câştigat şi o licitaţie, pe 4 ani, de 80 de milioane de lei cu Metrorex, înlocuind astfel pe beneficiarul tradiţional al acestuo contrac – firma Scorsze Security, a cărei conducere a fost reţinută, săptămâna trecută, de DIICOT Piatra Neamţ pentru exact acelaşi tip de fapte.