19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 6:47
No menu items!

Soția lui Mihai Șora răspunde acuzațiilor aduse de fiul filosofului, la slujba de înmormântare: „A mințit”

spot_img

Luiza Șora, soția lui Mihai Șora, răspunde acuzațiilor aduse de Tom Șora, fiul filosofului, la slujba de înmormântare, unde a susținut că a aflat despre moartea tatălui său „cu totul întâmplător” și că relația lui Mihai Șora cu copiii lui „a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani”.

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, soția lui Mihai Șora spune că Tom Șora a mințit spunând că nu a fost lăsat să vorbească la telefon cu tatăl lui:

„Tom Şora a minţit spunând că nu a fost lăsat să vorbească la telefon cu tatăl lui. Tom Şora, ca şi sora lui, Sanda Şora, nu i-au telefonat, pur şi simplu, lui Mihai Şora ani la rând – nici chiar de Sărbători sau de ziua lui, când a împlinit o sută de ani”, a precizat Luiza Şora, soţia filosofului.

Luiza Şora spune că poate fi verificat acest lucru „examinând istoricul apelurilor intrate, la cele două numere active ale lui Mihai Șora. Cel dintâi avea mereu robotul activat, unde oricine putea lăsa un mesaj, în caz că nu eram acasă. La care se adaugă numărul nostru de mobil, neschimbat de peste 20 de ani, şi pe care Tom Şora, ca şi dumneavoastră, de altfel, îl cunoaşteţi. Şi unde pot fi trimise sms’uri ori mesaje pe WhattsApp, atunci când este pus pe silenţios. De asemenea, nu i-au trimis nicio scrisoare, carte poştală, mesaj prin vreo altă persoană”.

Ea mai spune că Tom Șora nu a fost prevenit de moartea tatălui său pentru că el „nu a fost niciodată o prezență activă, afectuoasă și grijulie” – nu doar în ultimii ani, ci și la deceniile dinainte de anul 2000, copiii lui Mihai Șora fiind stabiliți în străinătate de la sfârșitul anilor ’70, începutul anilor ’80.

„Or, în momentul decesului, în noaptea de 25 februarie, sprijinul – de orice natură ar fi fost el, inclusiv cel logistic, ţinând de detaliile înmormântării – nu avea cum să vină de la Tom Şora, iar eu l-am căutat în altă parte, printre apropiaţii lui Mihai Şora, prietenii noştri intimi, oamenii care ne-au însoţit permanent şi pe care puteam conta. În vârtejul organizării înmormântării, cu multe drumuri, proceduri, formalităţi, nu m-am gândit, efectiv, la Tom Şora. Probabil că ar fi trebuit să fiu mai pragmatică şi să-i telefonez. Nu sunt o fiinţă pragmatică, iar, pentru mine, ceea ce conta era, întâi de toate, Mihai Şora: gândul ca totul să decurgă impecabil, să fie la înălţimea omului înmormântat”, continuă Luiza Șora.

Luiza Şora confirmă că „Tom Şora a venit în august 2019 la Bucureşti, însă el nu şi-a anunţat Tatăl de vizita respectivă în niciun mod – telefonic sau în scris. L-a căutat în Piaţa Victoriei şi l-a găsit la Girafă”, şi publică o fotografie făcută în timpul acelei veniri neanunţate, în ziua de 14 august 2019. „Şi este făcută de mine”.

„Ieri, 28 februarie, după momentul de la cimitir, în jurul orei 15, l-am invitat pe Tom Şora la restaurantul unde ne-am strâns mai mulţi prieteni să-l evocăm pe Tatăl lui. O doamnă i-a propus să-l ia cu maşina până în Calea Moşilor, unde urma să ne întâlnim cu toţii. Tom Şora a spus că va veni cu un taxi. L-am aşteptat până la ora 22.00, când s-a închis restaurantul”, a mai scris Luiza Şora.

Fiul filozofului Mihai Șora a adus acuzații grave soției acestuia, chiar la slujba de înmormântare care a avut loc marți, la Biserica Albă din București. Tom Șora, stabilit în Germania din anii ’70, împreună cu sora sa și mama, prima soție a filozofului, a declarat că a aflat de moartea tatălui său de la o prietenă care a văzut postarea pe Facebook a actualei soții, Luiza Palanciuc.

                                                                                                                    Adina Silav