8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 4:16

Soţ şi soţie, islamişti din Londra, care pregăteau atacuri sinucigaşe, condamnaţi pe viaţă. UPDATE

spot_img

Doi islamişti britanici, soţ şi soţie, au fost găsiţi vinovaţi de pregătirea unui atac terorist sinucigaş care urma să fie comis la Londra,într-un centru comercial sau la metrou.

UPDATE.

Cei doi islamişti au fost condamnaţi, miercuri, la închisoare pe viaţă. Mohammed Rehman va putea fi eliberat abia după ispăşirea a 27 de ani de închisoare, iar Sana Khan după minimum 25 de ani.

Mohammed Rehman, de 25 de ani, şi soţia lui, Sana Ahmed Khan, de 24 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de Tribunalul penal central de implicare în activităţi teroriste. Mohammed avea, pe o reţea de socializare, pseudonimul “Silent Bomber” (Atentatorul tăcut). Un investigator sub acoperire l-a abordat după ce islamistul a postat ca fotografie de profil poza lui Mohammed Emwazi, supranumit “John Jihadistul”, fost călău al reţelei teroriste Stat Islamic, mort într-un raid aerian în Siria. În conversaţiile ulterioare, Mohammed întreba “Centrul comercial Westfield sau metroul londonez? Orice sfat va fi apreciat”.

Potrivit procurorilor, Rehman chiar intenţiona să comită un atac sinucigaş. În casa celor doli soţi din orăşelul Reading (regiunea britanică Anglia) au fost găsite substanţe chimic, printre care şi azotat de uree, care puteau fi folosite pentru comiterea unui atentat de amploare. Anchetatorii au găsit chiar şi un film făcut de jihadist, în curtea din spatele casei, în care testa obiectele explozive şi încercase o mică explozie.

Sentinţele vor fi comunicate ulterior celor doi soţi, care neagă acuzaţiile. Procurorii mai susţin că atacul ar fi urmat să aibă loc în vara lui 2015, la 10 ani de la atentatul din 7 iulie 2005, de la metroul londonez, când în urma atacurilor cu trei bombe, 52 de britanici şi-au pierdut viaţa.