12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:19

Sorina Matei, Mediafax: Florin Cîțu, reclamat la instanță în SUA pentru datorii de mii de euro. Cîțu nu-și mai amintește

spot_img

La 6 ani după plecarea din SUA, pe 21 iulie 2008, Florin Cîțu a fost chemat în judecată în instanța din Iowa pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A, unul dintre cei mai mari furnizori de carduri de credit ai Americii. La acea dată, Cîțu era director Piețe Financiare la ING Bank România. Întrebat sâmbătă despre acest dosar civil, premierul a susținut că nu-și mai amintește. “În 2008 eram deja în România. Deci, chiar nu știu despre ce se întâmpla acolo. (…)Chiar nu știu”, a insistat Cîțu. 

Agenția Mediafax și Aleph News au obținut în exclusivitate, în urma unei solicitări oficiale, dosarul civil al premierului Florin Vasile Cîțu, așa cum el a fost pus la dispoziție de către autoritățile judiciare americane.

Potrivit documentelor din dosar, pe 21 iulie 2008, Florin Cîţu a fost dat în judecată pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank. Banca americană își vânduse creanțele către firma de recuperare Clarke Jordan Financial LC care-i cere lui Florin Cîțu într-un proces civil peste 9755,27 de dolari pentru că nu și-a respectat angajamentele semnate.

Șase luni de zile l-au căutat autoritățile americane inclusiv în sistemul de evidență a alegătorilor, dar fără succes. Au angajat inclusiv un investigator profesionist ca să îl găsească pe Cîțu. Acesta era deja în România, director Piețe Financiare la ING Bank România. Instanța închide dosarul la început de 2009, arată documentele publicate de jurnalista Sorina Matei. 

Solicitat sâmbătă, la Palatul Victoria, de jurnaliști, să dea multe detalii și explicații în legătură cu procesul în care apare invocat pe site-ul instanței americane în perioada 2008-2009, Florin Cîțu, premierul României și ministrul interimar de Finanțe a declarat: „Acolo nu am nicio explicaţie. În 2008, eram deja în România. Deci chiar nu ştiu despre ce se întâmplă acolo. Chiar nu știu, în 2008 eram în România. (…) Chiar nu ştiu. (…) Nu știu, nu am achitat nicio sută de euro, deci nu știu despre ce este vorba. În 2008, eram în România. Chiar nu știu despre ce este vorba, o să mă uit să văd, dar nu am achitat nicio sumă, chiar nu știu”.

Premierul Florin Cîțu nu a putut indica dacă procesul său civil din Tribunalul Districtual din Iowa pentru Comitatul Story este legat de o „problemă financiară” sau de vreun împrumut nerestituit în urma costurilor legate de procesul său din SUA din perioada 2000-2001: „Nu cred, vă daţi seama că au trecut șase ani de atunci. Mulțumesc!”.

Dosarul civil privind creanța neachitată de Florin Cîțu în SUA poate fi studiat AICI.