12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:42

Sorina Matei, Mediafax: Dosarul penal al lui Florin Cîțu din SUA. Și-a recunoscut vinovăția și a făcut un curs pentru Drinking Drivers

spot_img

Premierul Florin Cîțu a fost prins de poliția din SUA într-o stare avansată de ebrietate la volan și, pentru a scăpa mai ușor de justiție, și-a recunoscut vinovăția, a încheiat un acord în acest sens cu procurorul și a urmat un program Drinking Drivers. Așa reiese din dosarul complet al lui Cîțu de la instanța din Iowa, publicat, vineri, de jurnalista Sorina Matei, pe agenția de presă Mediafax și Aleph News. 

Aleph News și Agenția Mediafax au obținut în exclusivitate, în urma unei solicitări oficiale, întreg dosarul penal al premierului Florin Vasile Cîțu, așa cum el a fost pus la dispoziție de către autoritățile judiciare americane, și prezintă publicului în cele ce urmează faptele și mărturiile, în ordine cronologică, așa cum se regăsesc și reies ele din documentele aflate în dosar: 

 • 3 decembrie 2000, ora 2.08. Mașina Ford Probe roșie mergea de pe-o parte pe cealaltă a drumului, Florin Cîțu era băut, avea ochii injectați și o alcoolemie (BAC) de 0.161, limita legală fiind de 0.08.
 • În aceeași noapte de 3 decembrie 2000, Florin Cîțu este luat în custodia autorităților americane care stabilesc o cauțiune de 1.950 de dolari.
 • După ce procurorul formulează oficial acuzațiile și le trimite judecătorului, Florin Cîțu nu se mai prezintă la instanță, pentru că se întoarce în România pentru sărbătorile de Crăciun.
 • Revenit în SUA în ianuarie 2001, Florin Cîțu pledează nevinovat, încearcă să se ia la trântă cu autoritățile americane, enervează instanța care amenință cu un mandat de arestare, dar intră în programul Drinking Drivers.
 • Spre sfârșitul lui februarie 2001, Florin Cîțu se răzgândește, face un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, acceptă să intre într-un program de evaluare împotriva abuzului de substanțe și trimite evaluarea sa într-un plic „confidențial” la instanță.

„Pledând vinovat, înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîțu în acordul de recunoaștere în care susține că știe că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată, citat de Mediafax. 

Potrivit documentelor publicate de jurnalista Sorina Matei, Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

 • Să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%;
 • Încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare;
 • Plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri);
 • Evaluarea Abuzului de Substanțe;
 • Va plăti toate cheltuielile judiciare.

Florin Cîțu recunoaște în documentul semnat și prezentat instanței americane că pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârșit infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinații” și a avut o concentrație de alcool de peste 0.100 sau chiar mai mare.

„Din moment ce am încălcat Secțiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înțeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanțe și până nu când trimit rezultatele către instanță. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanțe. Am citit evaluarea și recomandările care o conțin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanțe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidențial. Cer instanței să accepte această recunoaștere a vinovăției”, scrie și semnează inculpatul Florin Cîțu pe 23 februarie 2001, potrivit documentelor publicate de Mediafax și Aleph News. 

Acordul de recunoaștere a vinovăției este însoțit și de un memorandum de recunoaștere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanței americane pe 26 februarie 2001.

 • Pe 26 februarie 2001, judecătorul Thomas R. Hronek îl condamnă pe Florin Cîțu la 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade din pedeapsă perioada reținerii, îi dă amendă de peste 1.300 de dolari și îi cere să contacteze șeriful din Story County pentru executarea pedepsei și chiar și să plătească masa și camera din penitenciar dacă este nevoie.

Potrivit documentelor de la instanța din SUA, citate de Mediafax, judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul și stabilește următoarele în decizia de condamnare:

„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare.

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Șerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera și masa legate de încarcerare (Secțiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanța poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanței, la sfârșitul perioadei minime de neeligibilitate, o licență temporară restricționată eliberată în baza Codului din Iowa Secțiunea 321J.20.

Instanța constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanțe și a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat și a finalizat cu succes o școală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabilește în cuantum de 2500 de dolari” – este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, publicată de Mediafax și Aleph News. 

Articolul complet AICI.