20.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 8:13
No menu items!

Sorina Matei, documente în scandalul întâlnirii ratate Dăncilă – Juncker. Care sunt atribuțiile legale ale SPP

spot_img

Jurnalista Sorina Matei a publicat, luni seara, pe contul său de Facebook, un document extrem de important, care face lumină în scandalul momentului. Iată care sunt atribuțiile SPP în cazul unei vizite oficiale a unui demnitar străin. Atribuții și îndatoriri încălcate flagrant de ofițerii SPP ce l-au întâmpinat pe Aeroportul Băneasa pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Astfel, potrivit documentului: 

În teritoriul național, după sosirea în zona de desfășurare a misiunii, grupul antemergător și reprezentanții instituțiilor care participă la misiune vor discuta și stabili următoarele probleme: 

  1. Cu instituțiile organizatoare a activităților: 
  • programul detaliat al activităților; 
  • detalii privind ceremonialul primii / plecării; cine întâmpină, locul (limita județului, aeroport); protocol, gardă de onoare, etc; 
  • (…)
  • participarea oficialităților locale, pe momente„. 

Luni seară, o informație-bombă s-a propagat rapid în presa din România.

Premierul Viorica Dăncilă, care ar fi trebuit să fie la Aeroportul Băneasa la ora 18.00, pentru a se întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a putut să ajungă la timp.

Guvernul a explicat oficial de ce nu s-au mai întâlnit, de fapt, premierul și președintele Comisiei Europene.

”Urmare a unor informații publicate în spațiul public referitoare la așa zisa întârziere a premierului Viorica Dăncilă la întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Biroul de presă al Guvernului face următoarele precizări:

Protocolul Guvernului României a fost informat de Reprezentanța Delegației Comisiei Europene în România că aeronava cu care se deplasează în România președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va ateriza pe Aeroportul Băneasa, la ora 18.30, informații confirmate de documentele oficiale primite de la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă a plecat la ora 17.30 de la Palatul Victoria spre Aeroportul Băneasa.

La ora 17.40, Protocolul Guvernului a fost anunțat de către directorul Aeroportului Băneasa că aeronava cu care vine în România președintele Comisiei Europene este posibil să aterizeze mai devreme decât ora anunțată inițial.

La ora 18.00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în Aeroportul Băneasa. Însă, SPP a preluat în coloană oficială delegația președintelui Comisiei Europene de la scara avionului și a plecat spre hotelul la care urma să fie cazată.” se arată într-un comunicat al Guvernului.

Șeful SPP a știut

Cum SPP este o instituție militarizată, e greu de crezut că, într-o astfel de situație, ofițerii SPP prezenți la Aeroportul Băneasa și-ar fi încălcat atribuțiile și îndatoririle legale, fără un ordin. Iar, ordinul putea fi dat doar de directorul SPP, Lucian Silvan Pahonțu. „Niciun șef de dispozitiv și de misiune nu face asta de capul lui. Că e cu ordin, e military, își pierd capetele. Ceea ce înseamnă că e cu ordin de la cel mai înalt nivel. Nivelul ultim e directoru peste care nimeni nu trece„, mai scrie jurnalista Sorina Matei, pe contul său de Facebook. 

Strada Pahonțu, din Lerești 

Aflat de aproape 12 ani la conducerea SPP, generalul Lucian Silvan Pahonțu a demonstrat în nenumărate rânduri o aviditate pentru putere și influență. Care îi sunt, însă, hrănite și susținute nu doar de președintele României -ce îl menține în funcție în ciuda nenumăratelor scandaluri legate de SPP, inclusiv pe tema achizițiilor făcute de serviciu în mandatul lui Pahonțu -, ci și de alți șefi de instituții. 

Printre aceștia se numără și reprezentanții autorității locale din Lerești (Argeș), comuna natală a lui Pahonțu, care au dat unei străzi din localitate numele șefului SPP. Așa se face că, în Lerești, a apărut Strada Pahonțu, înscrisă oficial chiar și pe hărțile online, după cum a dezvăluit, luni seara, jurnalista Sorina Matei.

R.D.