5.3 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 18:52
No menu items!

Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecat in dosarul FNI

spot_img

 

VintuSorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

 

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a lui  Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate într-o altă cauză, pentru spălare de bani (2 fapte) şi instigare la delapidare.

 

Cercetările finalizate în prezentul dosar penal au ca și fundament de plecare cercetările efectuate de către organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Naţional de Investiţii – FNI, Banca Agricolă – BA, Banca de Investiţii și Dezvoltare – BID și Banca Română de Scont, așa cum au fost completate după infirmare, este precizat intr-un comunicat de presa al Parchetului instantei supreme, de luni, 24 septembrie 2012.

 

In comunicat se mai arata faptul ca Sorin Ovidiu Vîntu a acţionat cu intenţie directă calificată, sumele de bani delapidate de condamnatul Popa Nicolae fiind folosite în interesul său.

 

Pe de altă parte prin acţiunile sale comise după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii – F.N.I., respectiv până în luna aprilie 2003, Sorin Ovidiu Vîntu a tăinuit sumele de bani delapidate, pentru ca apoi să-l favorizeze, deşi cunoştea faptul că acesta fusese condamnat la închisoare.

 

Analiza coroborată a probelor demonstrează însă că SOV a cunoscut în permanență despre comiterea faptelor de delapidare de către condamnatul Popa Nicolae și a acționat pentru a putea beneficia în mod concret de sumele de bani provenite din săvârșirea acestei infracţiuni, pentru ca apoi, prin multiple operațiuni economice și juridice să ascundă banii astfel obținuți, au mai precizat procurorii.

 

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.