joi, 21 ianuarie 2021 - 4:26

Sorin Oprescu vrea să ofere gratis un teren din centrul Capitalei către un business privat

Italia dă în judecată Pfizer

Italia intenţionează să întreprindă "în următoarele zile" acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID, a...

Tulpina COVID-19 sud-africană învinge tratamentul cu plasmă și poate reduce eficacitatea vaccinului

Noua variantă COVID-19 identificată în Africa de Sud poate sustrage anticorpii care o atacă în tratamentele care utilizează plasma sanguină de la pacienții recuperați...

Administrația Biden: jurăminte cu Garda Națională la ușă

Joseph Robinette Biden Jr este, de miercuri, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, promițând să conducă într-un spirit de unitate națională care să...

OMS: Statistic, școlile nu au fost un factor de răspândire a Covid-19

Şcolile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului şi doar în cazuri excepţionale au devenit sursă de transmitere a...

Școala privată Lauder ar urma să beneficieze de un teren public evaluat la minimum 600.000 de euro

Sorin_Oprescu_SZ

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, încearcă să acorde gratis un teren de peste 1.000 mp din centrul capitalei către Fundaţia Ronald S. Lauder, invocând în mod forțat utilitatea publică.

Fundația respectivă funcționează ca o școală privată, cu taxe anuale de până la 9.000 de euro, și recunoaște că doar elevii săi vor avea acces la terenul de sport care va fi construit pe spațiul primit.

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe agenda Consiliului General al Municipiului București, terenul de 1.015 mp de la intersecția străzilor Cluceru Udricani și Iuliu Barasch (în apropierea Pieței Unirii) va fi dat în folosința Fundației Ronald S. Lauder-România pe o perioadă de 49 de ani, în vederea amenajării unui teren de sport.

La unul dintre punctele proiectului de hotărâre, se afirmă că Fundația trebuie să folosească bunul pentru uz și folosință publică și numai cu destinația stabilită – teren de sport.

Inițiativa a aparținut Fundației, care a cerut terenul printr-o adresă către Primărie de pe 4 iunie 2014.

În expunerea de motive, sub semnătura primarului Sorin Oprescu, se afirmă că terenul este liber de construcții și nu a fost notificat în baza legilor proprietății. Cedarea a fost avizată de Direcția de Patrimoniu și de Comisia Juridică a CGMB.

Contactate de Sursa Zilei, Primăria și Fundația au invocat statutul de utilitate publică al Fundației, obținut printr-o hotărâre de guvern din mai 2008.

Oficial, Fundația Ronald S. Lauder nu are scop patrimonial, însă, în fapt, funcționează ca un business.

Potrivit site-ului propriu, un an de școlarizare la grădiniță costă 6.600 de euro, iar un an la liceu costă 9.000 de euro.

Într-o convorbire prin telefon, Carmen Bejinaru, director de proiecte și de PR al Fundației, a recunoscut că în acel spațiu nu vor avea acces decât elevii școlii private. Întrebată cum se justifică interesul public, Carmen Bejinaru a afirmat că Fundația are utilitate publică și că a oferit recent câteva burse de studiu pentru copii săraci din sectorul 3, fără să precizeze exact numărul și valoarea acestora.

Potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanțelor, Complexul Educațional Lauder Reut a înregistrat în 2013 venituri totale de 11,14 milioane de lei și cheltuieli de 11,83 de milioane.

Pe piața liberă, un metru pătrat în zonă se tranzacționează cu 600-800 de euro, în funcție de suprafața totală a terenului, formă, deschidere, regim de construcție sau acces la utilități. Astfel, valoarea de piață ar fi între 600.000 și 800.000 de euro. În prezent, pe acest teren se află o parcare de reședință.

Într-un răspuns trimis prin e-mail, Serviciul pentru Relația cu Mass-Media al Primăriei a transmis că, potrivit Legii administraţiei publice locale, consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.

Scopul principal al Fundației internaționale, care cuprinde și filiala din România, enunțat de Ronald S. Lauder, este oferirea unei ”educații evreiești”. Ronald S. Lauder este un om de afaceri născut în New York, evreu de origine, sionist, președinte al World Jewish Congress și are o avere estimată de Forbes la 3,8 miliarde de dolari.

În martie 2014, primarul Sorin Oprescu a făcut o vizită oficială în Israel, unul dintre scopuri fiind evaluarea sprijinului internațional pentru o eventuală candidatură la președinție.

Potrivit unei relatări din jurnalul.ro, Sorin Oprescu a fost primit de preşedintele Israelului, Shimon Peres, „în semn de recunoaştere a eforturilor pe care Primăria Municipiului Bucureşti le-a făcut de-a lungul timpului pentru Comunitatea Evreiască din România”.

 

google maps

Harta zonei (Google Maps)

 

topo lauder

Datele topografice din documentele Primăriei Capitalei

Lauder_teren

Vedere din satelit (Google Earth)

 Vlad Bârleanu

Ultima zi ca președinte pentru Donald Trump: Ne vom întoarce, într-un fel sau altul

Președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul, miercuri, ca cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite, pe fondul unei pandemii globale devastatoare și...

Barurile și restaurantele s-ar putea redeschide în Capitală

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, anunță că, dacă evoluția incidenței infectării cu COVID-19 se menține în următoarele 48 de ore, va convoca Comitetul pentru Situații de...

UPDATE. Explozie puternică la Madrid. O clădire s-a prăbușit / VIDEO

UPDATE Cel puţin două persoane au murit, iar zeci de persoane au fost rănite în urma exploziei care a zguduit capitala Spaniei. O puternică explozie a...

Spitalele britanice se transformă în zone de război, pe măsură ce țara atinge 100.000 de decese

Unele spitale britanice arată ca zone de război, cu doctori care se luptă să facă față unui aflux de pacienți infectați cu COVID-19, a...

Eurostat: România, printre statele UE cu cea mai mare inflație în decembrie 2020

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3% în decembrie 2020, ţările membre cu cele mai ridicate rate...