30.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 14:48

Sorin Oprescu înjură ca la ușa cortului în discuțiile cu sindicaliștii. AUDIO NECENZURAT 18+

spot_img

Sorin Oprescu_SZ

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este cunoscut pentru limbajul trivial folosit în medii private. Sursa Zilei a intrat în posesia unei înregistrări audio de la o întâlnire a primarului cu un grup de lideri sindicali, în timpul căreia Oprescu înjură ca la ușa cortului.

Întâlnirea liderilor de sindicat al șoferilor și al Uzinei de Reparații de la RATB cu edilul-șef a avut loc anul trecut, tema discuțiilor fiind situația salariațiilor și a Regiei. În timp ce liderii încercau să explice situația gravă în care se află instituția (datorii imense, lipsa pieselor de schimb, circulația cu material rulant care pune în pericol viața oamenilor, lipsa echipamentului de protecție), Sorin Oprescu le vorbea vulgar, ca în mahala și îi lua peste picior.

Oprescu: Și cum să disciplinez haite de mafioți, țigani

Nici când a fost rugat să dea mai mulți bani Regiei și să se implice în rezolvarea situației, care dacă nu se va ameliora ar putea duce la falimentarea RADET-ului, edilul-șef nu a fost impresionat. Acesta a replicat: „Am vrut să facem societatea comercială. 51% să deținem noi, iar 49 % să fie date la firme care au bani….Uzina de tramvaie București…eu nu sunt în stare să asigur bani pentru tramvaie”, a mai replicat acesta.

Primarul general le-a reproșat sindicaliștilor că nu știu cât îl costă pe el să țină orașul în picioare. „De unde bani? 82 de miloane mă costă să țin orașul luminat. Cum să fac eu să fie alei pietruite în cimitir? Și cum să disciplinez haite de mafioți, țigani? Auzi..să facem transportul gratuit…Să măritm prețul la bilet…Eu nu mai am de unde să dau bani. Unde să discut eu cu Dedu de suprastructură..la cât vine autobuzul..când eu de cinci ani stau la masă și aud: bagă bani, bagă bani. Am tot dat bani și pula..iarăși au cerut. Păi și eu ce să vă fac, bă, mânca-v-aș”, a mai replicat Oprescu în timpul discuției.

Ionescu Mircea? Ăla nu a mai vrut să mă vadă de vreo 4 ani… Nu știu ce-i cu el. A îmbătrânit și Mircea ăsta… L-am căutat de două ori, eu personal, pe telefon. P**a, nici măcar n-a vrut să-mi răspundă. Asta e… Așa, știi o vorbă: Bag-o direct. Conform cântecului: bagă bani, bagă bani.

• Bă ești un țăran, ești un mitocan, care încerci să mă păcălești. Ce faci tu mă cu banii ăia?

• Acuma vine din nou să-mi spună. Am dat bani în decembrie ca să plătească taxa la stat. P**a. Acuma îmi spune același lucru, că n-au plătit, că n-au avut bani de salarii. Și eu ce să vă fac mă mânca-v-aș gura voastră? Ce să vă fac eu mă dacă nu mai am de unde? Voi nu faceți niciun gest de a vă restructura în sensul bun al  cuvântului. Ba mai mult decât atât, înainte să se schimbe unii cu alții, directorii, directorii adjuncți și astea, mai angajează și 440.

Păi ce vreți mă să vă fac dacă voi vă p*șați pe mine, mă, voi directorii de acolo, mă, mână în mână de 100 de ani. L-am întrebat pe Aron, i-am chemat pe toți ăia pe care îi știam și eu și i-am întrebat: bă, țăranilor, bă, de ce sunteți, bă, mitocani, că aproape că suntem ca frații, eu n-am beneficiat de nimic, mie nu mi-e rușine să vă spun în față că sunteți vagabonzi?  Da’ de ce mai ești tu vagabond Aron la vârsta ta? Când tu cu mine te-ai înțeles în modul cel mai respectuos. Io ți-am spus, bă, că te schimbă ăia. Io ți-am spus, nu tu mie…

• Eu i-am întrebat p-ăștia, pe consilieri, bă, voi sunteți tâmpiți? Eh, aveam și noi niște interese și nu mai corespunde Aron.

• Același lucru tras la gheștender este la RADET, ei nu-și dau seama în ce c*cat intră? Jur că dacă nu făceam o serie întreagă de memorandumuri și de chestii d-astea și intram pe linia să devină societate, madam Stoica se ducea, era servitoare, nu mai lucra la RADET. Mă refer la faptul cu toți oamenii de acolo.

• Credeți că mi-e ușor să vă spun că la 62 de ani s-au p*șat pe mine? (oamenii de la RADET – n.r.)

• Dedu n-o să poată să dea niciodată cu pumnul în masă – în sensul bun al cuvântului- să determine conducerea RATB-ului să facă ceva, pentru că mulți dintre ei sunt colegii lui. Și eu înțeleg. E ca și cum m-ai trimite pe mine acuma la un spital să-i f*t pe doctori. Da’ îi f*t pe ăia care sunt vagabonzi și nenorociți și nu știu ce, ăilalții sunt totuși colegii mei.

• Eu d-aia nici nu-l mai presez p-ăsta, singurul lucru pe care i-l spun și uite e aicia lângă mine: bă, țărane, iară vii mă cu titlul de… să ordonanțezi plata la 38 de milioane, de unde morții lor vrei, mă, să-ți dau eu în luna lui ianuarie când nu se adună… sunt cote legale. De unde vrei să-ți dau? Păi și ce facem dl Oprescu? Și-am făcut pă dracu în patru, ce-am vândut și noi ouă, castraveți, i-am adunat.

• Să vă spun că de 5 ani de zile cumpără curent de la firmă de apartament și nu iese pă piață ca jucător, că are dreptul să iasă ca producător.. . nu vor, dă cinci ani nu vor. Nu vor. Sindicalist: Firma aia de apartamente e la vreunul din ei. Oprescu: Probabil, p**da mă-sii, ce am stat io să…

• Ce să vă spun. Dă 4 ani de zile, dă 5 ani dă zile mi-am luat m**e cu picamerul pă 400 de milioane cât trebuia să mai îmi dea Guvernul pentru stadion? Mi-a dat o p**ă înapoi. • Nu e discurs filosofal, e discurs ancorat financiar, cu cifre, sunt gata oricând să demonstrez. E mai mișto spun – aranjez eu nu vă dă pe niciunu’ afară – vorbitul cu primarul. Cine, mă, cu Sorinel? (eu fiind Sorinel) Eu beau ceaiul cu Sorinel dimineața. Bă, voi sunteți tâmpiți? Câtă dăschidere am avut io mă față de voi, ați fugit toți mă când erau ăia nemulțumiți, ați plecat toți, m-ați lăsat în curte acolo. Să că*ase pă el Rădoi când i-a văzut pe ăia și ușor piliți pe la 4 dimineața, stând în frig… În primul meu an dă primărie…

• Eu v-am spus cinstit care e situația. V-am spus care e situația pentru că nimeni nu vă spune cinstit. Toată lumea vă aiurește că nu vrea ăla sau nu vrea ăla… Toată lumea din oraș, din țară, din astea – noi plătim taxe. Păi f**u-vă-n cap, să vă f*t io, câte taxe plătiți voi, mă? Să topiți zăpada! Ce să fac, mă? Să topesc zăpada, mă? Milioane dă metri cubi de zăpadă, mă, s-o topesc? Cum s-o topesc, mă? Cât carburant se consumă, mă? Dă unde să dau mă banii pă topit zăpada? Dac-o cari, de ce-o cari? Nu ne interesează, să dăm zăpada dă pă străzile municipiului. Bă nu-i la mine asta în curte, e la primarii dă sector. P**a mea, Oprescu trebuie să le dea zăpada. Șterg o mașină, șterg o d-asta, să și mângâi mașina, s-o și pup, pentru că e a concetățeanului bă

• Mai văd câte unul de la sindicat, dă la voi de acolo, îmi repetă ca un papagal – Ă.. Trebuie să mă..!!! … Să-mi sugi p**a, coane! Eu zic să-mi sugi p**a. Ca să fie pă-nțelesul tău, că n-am bani. Aia să-mi faci. Dacă îmi sugi p**a om vedea… deși nu-mi place că ești urât, dacă era o gagică era mai bine..

• La ITB erau militari, era un general în față, asta vă raportez, asta facem, asta am făcut și era ordine în morții ei. Pentru că eu știu ce înseamnă ordinea, că-i mașină, că-i troleibuz.

• Pă mâna cui să dau, mă, 99 milioane de euro, când se întâmplă exact ce spun?… Ăla nu dă voie, ăla nu dă voie, ca dup-aia să vină să-mi spună – domne eu nu știu, e creditul, l-a garantat Primăria, să plătească, dă-i în p**a mea. Adică tot io.

• Mie îmi pare rău. Am putut cinci ani de zile s-o țin (uzina – n.r.) și sunt convins că peste timp  o să vină momentul când iar o să vină unu și o să-mi spună – el crezând că are mare curaj – „dă-i afară, dă-i în p**a mea”

• Aoleo, se scumpește benzina, se scumpește benzina… Bă, să vezi amărâții ăștia, că nu mai pot să scoată mașina… Stau la coadă. Dacă te duci la OMV acolo, stai la coadă să pui benzină. Și nu sunt numai șinoși d-ăștia cu BMW-uri sau cu Ferrari..

• Eu numai așa o țin cu ei (consiliul general, consliul de administrație) de când sunt în din astea… aicia îmi spun da, da, da, da, da și dup-aia se întâmplă o p**ă, nu se întâmplă nimic.

• Eu ți-am explicat care sunt cauzele mari care m-au dus aici, pentru că l-am privit și-l privesc în continuare cu multă bunăvoință, dar ca să te ia de fraier, să se p*șe și pe tine și să vină cu 900 dă milioane buget la RATB, asta mi s-a părut deja nu obrăznicie, hoție pă față. Du-te domne… du-te și te p*șă…

• Dacă aș ieși și aș spune lumii lucrurile astea, apropo de faptul că se p*șă pe noi.. și ce mă intersează pă mine? Ești acolo, du-te în p**a mea, rezolvă.

• A venit domn’ ministru? Mai avem 10 minute. Ai anunțat jos, la poartă? Ăsta-i un băiat de-al nostru… Păi nu, poate îl întreabă cretinu ăla de jos: Auzi, bă… tu cine ești, bă…tu cine ești, bă? A mai venit unu și s-a supărat pe mine, senatorul p*lii, nu mai știu care.. Și i-am spus: ce vrei domne, dacă dumneata i-ai luat p-ăștia cu  “da’ ce, mă, nu mă cunoști?”…

• Facem un pariu, mă scuzi că te întrerup, facem un pariu toți aicia de față? Facem un pariu că după ce facem asta – asta nu înseamnă că n-o facem- facem un pariu că după chestia asta apare partea ailaltă a sindicatului reprezentativ – chiar mă enervează cuvântul „reprezentativ”… Nu, nu, vorbesc pe bune acuma… chiar mă enervează chiar mă enervează chestia asta cu „reprezentativ”, adică restul ce p**a mea sunt? În sfârșit…

• Hai s-o luăm așa pe partea asta și să-ncercăm dracului și d-aici dinăuntru, că poate așa încet, încet, se lămuresc și oamenii că ei doresc lucrurile astea ancestral, da’ p**a, până ajung aicia, până se mută, până face o bancă, până-ți fură toți ăia, până zic că limbile lu’ Oprescu i-a pus de patru ori, că a vrut și primarul ciubuc. Mi să rupe p**a. Poa’ să zică orice o zice… Iar eu personal sunt la vârsta curajului maxim. Mi să rupe p**a.

Interlocutor: Dacă nu vă supărați, noi tot am făcut adrese către Consiliul de Administrație, către Direcție, către șefii de Autobază…”

Oprescu: Pot să spun ceva așa? Mă p*ș pe adresele tale cum ei se p*șă pe adresele noastre… Deci în concluzie am o rugăminte, veniți încoace când vrea p**a voastră, da’ nu când vrea peste nu știu cât, că n-avem timp… au trecut mulți ani… și io sâmbătă de sâmbătă sunt aici. Și îi dau la o parte pă toți ăia de d-astea, că sâmbătă vin ăștia cu b*șini în cap, vor și ei o butelie cu nu știu ce, cu astea… ne așezăm aici la masă, eu vă fac cafeaua, bem cafeaua și în timpul ăsta lucrăm cu spor. Ia să ne uităm, bă… ah, uite p-asta putem s-o facem acum. Și m-ar avantaja s-o facem cât mai repede ca să știu și eu bănuții ăia cum sunt ei în morții mă-sii, mulți, puțini, să pot să-i pun acolo…

• Păi oamenii ăia nu fac decât așa, să văd și io că vine cu sânge în p**ă directorul de acolo (uzină – n.r.)… să vină de acolo moș Cazan și să spună domnul Oprescu, merg pe mâna lu’ matale, cu o singură condiție, dacă iese prost, te înjură pă tine. Da, domn’e, mă înjurați pă mine. Și văd cu ce p**a mea pot să fac s-o separăm, s-o facem.

• Și atunci îi iau p-ăștia. Câți bani bagi tu? De exemplu. Păi io aș băga 100 milioane dă euro. Tu cât bagi? 20 dă milioane dă euro. Atenție, conducerea e la societate la 51, restu 49, veniți voi. Păi domn’e, noi ne asociem și cu alți… Mă doare în p**ă. 49 dă acțiuni ale societății ăștea sunt ale voastre…

Alexandru Maghiar