25.3 C
București
marți, 30 mai 2023 - 14:08
No menu items!

Sorin Oprescu dat pe mâna DNA de Arhiepiscopia Romano-Catolică

spot_img

Edilul Capitalei este acuzat de apartenență la un grup criminal organizat

Sorin Oprescu_SZ 3

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală împotriva primarului Sorin Oprescu pentru „refuzul de a aplica decizia instanţei de demolare a Cathedral Plaza”.

Arhiepiscopia a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, dar şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti.

Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior”.

Grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior. Potrivit sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, primarul general al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcţiei construite ilegal în vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif. Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind «efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate». Primăria Capitalei nu a avut prevăzute în bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolării propriu-zise, invocându-se tot felul de motive neîntemeiate sau chiar aberante (de exemplu, că prin desfiinţarea construcţiei ilegale s-ar dărâma Catedrala Sf. Iosif) prin care să se justifice refuzul de a-şi îndeplini obligaţiile legale. În Primăriei Municipiului Bucureşti s-a format un grup infracţional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, cei care au creat un circuit financiar funcţional, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile româneşti au fost spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România. Se observă faptul că şi în cazul de faţă, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea Sioma Company Limited. Gruparea a cuprins treptat persoane influente, din diverse sfere ale vieţii sociale, acestea desfăşurând activităţi prin care au obţinut autorizarea ilegală, iar în prezent blochează desfiinţarea acestei construcţii. Scopul urmărit de acest grup este de a favoriza beneficiarul Millennium Building Development SRL (MBD), de a putea valorifica la preţul de 70 milioane euro clădirea ilegală, acţiunile concertate ale proprietarului actual (cel de faţadă, în spate fiind grupul Papalekas-Bîlteanu) şi ale Primarului General vizând o eventuală intrare în legalitate a clădirii, deşi legislaţia actuală interzice o astfel de posibilitate. Pentru a-şi asigura succesul operaţiunilor de blocare a desfiinţării construcţiei, Primarul Oprescu şi MBD au făcut chiar şi o rocadă a avocaţilor, fiecare punând la dispoziţia celuilalt casele de avocatură cu care lucrau anterior. De asemenea, acest grup face tot posibilul pentru ca autoritatea competentă să nu emită decizia de demolare şi operaţiunile administrative, pentru care există titlu executoriu şi dosar de executare silită.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
plângere transmisă DNA

Reprezentanții Arhiepiscopiei precizează, de asemenea, că au pus la dispoziţia DNA documentele care atestă aspectele invocate în plângerea penală, inclusiv actele care „dovedesc prezentarea unei realităţi false de către funcţionarii publici în faţa instanţelor de judecată, a refuzului de desfiinţare a construcţiei”.

Şi în iunie 2014 Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale”.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie 2013, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat pe 3 octombrie 2013, Primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei. Pe 17 octombrie 2013, însă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că instanţa nu a precizat cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la 17-18 milioane de euro, iar clădirea nu va fi demolată până la sfârşitul anului, pentru că banii nu sunt cuprinşi în buget.

R.D.