Sorin Grindeanu se împiedică în propriul Guvern în încercarea de a schimba oameni

Secretarul general al Guvernului nu a fost schimbat din funcție nici până astăzi, deși premierul Sorin Grindeanu ne anunța încă de joi seara să urmărim Monitorul Oficial, dând de înțeles că acolo se va publica decizia de demitere. Numai că obstacolul este chiar la secretarul general al Guvernului.

Potrivit mai multor surse HotNews.ro, Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din funcţie. În absenţa semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la rândul lor să publice actul de eliberare din funcţie.

Şefa MOF, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul trei din legea de functioare a Regiei, articol care prevede că Monitorul Oficial  “funcţionează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”.

Deşi pare absurd, premierul Grindeanu nu poate trimite direct ordinul spre publicare în Monitorul Oficial, ci prin intermediul Sercretarului General al Guvernului. Dacă acesta refuză să contrasemneze, nici un act nu poate intra în vigoare câtă vreme nu este publicat în MOF. De aseară şi până la ora difuzării acestei ştiri, premierul Grindeanu nu a găsit nici o soluţie legală pentru schimbarea lui Mihai Busuioc de la şefia SGG.

Mai mult, Busuioc le-ar fi dat asigurări miniştrilor apropiaţi de Liviu Dragnea, gen Carmen Dan, că nu vor fi schimbaţi din funcţie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere. Ministrul de interne a ieşit vineri dimineaţă într-o conferinţă de presă, unde şi-a prezentat un fel de bilanţ, convisa probabil că urma să fie schimbată.

Pe lângă legea de funcţionare a MOF, oamenii lui Dragnea ar mai fi invocat în legea 90/ 2001 privind organizarea şi funcţionarea guvernului şi HG 561/ 2009 (regulamentul privind procedurile guvernului pentru elaborarea, avizarea, prezentarea  proiectelor de acte normative în vederea adoptării). În consecinţă, Victor Ponta nu-şi poate lua postul în primire iar în acest moment toate planurile lui Grindeanu par date peste cap. Ponta s-ar fi întâlnit aseară cu Grindeanu, însă potrivit surselor HotNews.ro cei doi n-ar fi găsit nici o soluţie până la această oră pentru a depăşi blocajul.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU