Sorin Grindeanu: Guvernul desecretizează arhiva SIPA

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri, că în ședința Executivului va fi adoptată o Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA.

Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de miercuri a Executivului, a precizat Sorin Grindeanu. „Al doilea punct, care se află pe ordinea suplimentară, este hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern”, a declarat Grindeanu, la începutul ședinței Executivului de miercuri.

La rândul său, ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate „în mod adecvat”. „Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. (…) Noi propunem prin Hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă (…) În arhivă, probabil, că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri”, a spus Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informații. „După procedurile legale, dând vocație fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar, repet, respectând regimul fiecărei categorii de informații”, a afirmat Toader.

Ministrul justiției a precizat că proiectul are „toate avizele”.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU