17.7 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 13:03
No menu items!

Sorin Grindeanu atenționează constructorii: „În iunie vor începe să fie emise certificatele de bună purtare”

spot_img

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că vor fi emise certificatele pentru constructori, în urma intrării în vigoare a modificărilor legislative propuse de instituția pe care o conduce.

„În cursul lunii iunie, conform legii modificate de către Ministerul Transporturilor, vor începe să vină certificatele pozitive sau negative pentru toți constructorii. Pozitive, dacă s-au ținut de contract, negative – dacă nu s-au ținut de contract. S-au scurs cele trei luni de când a intrat în vigoare această lege, vor începe să fie emise certificatele de bună purtare.

Dacă vor fi negative, se va intra pe un făgaș pe care nu mi l-aș dori. Voi aplica extrem de strict legea, cu toate riscurile care decurg de aici, riscuri care țin de anumite întârzieri. Dar, decât să stăm să ne uităm că progresul este de doar 1% pe lună, ceea ce e inadmisibil, mai bine tai nodul gordian și iei o decizie”, a declarat Sorin Grindeanu.

În luna martie, ministerul Transporturilor a inițiat la Guvern un proiect care modifică legislația achizițiilor publice, în domeniul infrastructurii. Printre schimbările adoptate, sunt:

  • emiterea unor certificate intermediare (certificat de bună purtare) privind stadiul de excecuție, din 90 în 90 de zile
  • dacă lucrările nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare
  • antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câștiga licitații, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie.

M. Nedelcu