-2.2 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 12:32
No menu items!

Sorin Cîmpeanu, despre bursele elevilor: Dacă va fi cazul, vom revizui criteriile pentru clasele a V-a și a IX-a

spot_img

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, referitor la bursele de merit ale elevilor, că acestea au un cuantum cu 400 de milioane mai mult față de anul 2021, existând posibilitatea să fie revizuite criteriile de acordare pentru clasele a V-a și a IX-a.

”Toți banii alocați pentru burse vor fi cheltuiți pentru bursele elevilor. Dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor după primul semestru, exclusiv clasa a V-a și a IX-a, vom revizui criteriile. Bugetul pentru burse reprezintă de 4 ori mai mult decât pentru 2020. În 2021 am început cu un buget de 540 milioane de lei pentru prima dată plătiți de stat. Am luptat și am obținut o suplimentare de 400 milioane de lei față de anul trecut, până la 1,03 miliarde”, a precizat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a menționat că un sfert dintre elevii din România vor primi în continuare bursă de merit în baza noii reguli de modificare a pragului mediei pentru acordarea burselor de la 8,50 la 9,50.

“După modificarea criteriilor, 1 elev din 4, adică un sfert din numărul de elevi de gimnaziu și de liceu din România, vor primi burse de merit. Cred că sunt suficienți elevi care primesc burse de merit și este cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educației reacționează la o zi după ce a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care a decis ca bursele de merit să se acorde din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum.

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov l-au acuzat că a tăiat bursele “a peste 700 000 de elevi“.

Iar, joi dimineață, mai mulţi elevi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei. Elevii au scandat: “Vrem bursele înapoi!”, “Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, “Elevii vor bursele!”, “Demisia!”, “Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”.

                                                                                                                    Adina Silav