15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 2:56
No menu items!

Sorin Blejnar și Codruț Marta, trimiși în judecată. Ce se întâmplă cu Elan Schwartzenberg

spot_img

În instanță vor ajunge și soții Diana și Radu Nemeș. Elan Schwartzenberg, cercetat în continuare pentru spălarea de bani de la Realitatea TV

Blejnar_SZ

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție se pregătesc să finalizeze ancheta în dosarul în care sunt urmăriți penal fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, și fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, în prezent dispărut, pentru protecția acordată rețelei de evaziune fiscală cu produse petroliere, condusă de soții Radu și Diana Nemeș, extrădați de curând din SUA.

Dosarul a pornit în 2010, când afacerile suspecte ale petrolistului Attila Peter Racz au intrat în atenţia procurorilor anticorupţie. DNA a dispus abia în decembrie 2011 trimiterea în judecată a petrolistului orădean, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi trafic de influenţă. Legătura dintre Blejnar şi Racz se ţinea prin Codruţ Marta, care era la data respectivă şeful de cabinet al lui Sorin Blejnar.

24.09.2010, ora 17:34, Marta Codruţ Alexandru către A. Racz: „Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie”.

4.03.2011 Livadariu Stelian: Tu nu înţelegi, firma e luată la ochi, e în filaj! Firma e în filaj. Nu poţi face nimic cu ea. Da’ nu mi-o z… mi-o zis oameni ăi de sus! Aia e terminată (…) Vor să ajungă la Sorin (în şoaptă) Blejnar. Harasim Cornel: Blejnar?

21.02.2011 Marta Codruţ Alexandru: Bine, atunci, mă cauţi joi să-mi aduci aparat nou. Racz Peter Attila: Da, da, păi, aşa fac. Marta Codruţ Alexandru: Ok, nu-i o… nu-i o problemă de asta şi poate nu vii cu mâna în buzunar, aşa…

rechizitoriu dosar Attila Peter Racz

blejnar_martaÎn perioada următoare, toți învinuiții din dosar vor fi chemați la DNA pentru a li se aduce la cunoștință noile acuzații, procurorii urmând să schimbe încadrarea în infracțiuni prevăzute de noul Cod penal. Deja acest lucru s-a întâmplat în cazul Dianei Nemeș, care a fost adusă joi, 15 mai, în fața procurorilor care instrumentează dosarul evaziunii cu produse petroliere.  După încheierea acestei etape, în baza unor prevederi din noul Cod penal, toți suspecții din dosar vor avea dreptul să aibă acces la dosarul de urmărire penală, urmând ca apoi, în condițiile în care expertiza dispusă în dosar este deja gata, procurorul să facă rechizitoriul și să trimită cauza în fața judecătorilor.

Din referatul DNA prin care s-a obținut arestarea în lipsă a lui Codruț Marta, rezultă că în acest dosar apare și numele lui Elan Schwartzenberg, afacerist acuzat de legături cu gruparea Blejnar, dar față de acesta cercetările se vor continua în dosarul spălării de bani de la Realitatea TV.

Cristi Ciupercă