Sondaj Sociopol. Ce spun românii despre moțiunea de cenzură, Guvern, despre sentința lui Dragnea și ce partide aleg

Un sondaj realizat de Sociopol, în perioada 22-26 iunie, relevă că trei sferturi dintre români (71%) au o percepție generală pesimistă, considerând că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Românii pun starea proastă a lucrurilor din țară pe seama scandalului politic cronicizat

Majoritatea românilor (53%) sunt de acord cu programul de guvernare PSD-ALDE pus în aplicare de Guvernul României condus de Viorica Dăncilă. Tot o majoritate (54%) consideră că pensiile au crescut semnificativ în ultimele luni.

Pe de altă parte, două treimi din români (62%) consideră că veniturile românilor au crescut semnificativ în ultimele luni. În același timp, trei sferturi din români (73%) consideră că această creștere a veniturilor reprezintă un lucru bun pentru mersul lucrurilor în România.

Referitor la moțiunea de cenzură, aproape jumătate din români (45%) au auzit de aceasta și doar o cincime este interesată de subiect. În plus, două treimi din români (61%) consideră că Guvernul României condus de Viorica Dăncilă nu ar trebui să cadă în urma moțiunii de cenzură depuse de către PNL în Parlament.

Aproape jumătate din români (45%) consideră că sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea a făcut parte dintr-un proces politic, Liviu Dragnea fiind executat de către sistemul statului paralel.

În privința alegerilor, doar o treime din români (30%) ar fi interesați de subiect, dacă duminica viitoare ar avea loc un tur de scruti.

PSD rămâne în continuare partidul cel mai votat din România, cu 41% – nivel asemănător cu cel din sondajele anterioare. PNL este al doilea partid cel mai votat din România, cu 20% – evoluție constantă.

ALDE, în premieră în sondajele Sociopol, devine cel de-al treilea partid cel mai votat din România, trecând pragul de 10% (12%) – evoluție crescătoare.

Urmează la strânsă competiție noul partid înființat Mișcarea România Împreună al lui Dacian Cioloș și USR, ambele cu 7%. MRÎ prezintă o evoluție constantă față de sondajele anterioare, USR prezintă o ușoară erodare.

Partidul nou înființat Pro România al lui Victor Ponta atinge pentru prima dată în sondajele Sociopol pragul de 5%, într-o creștere față de sondajele anterioare.

UDMR obține aproape 4%, ușor sub pragul electoral – evoluție constantă.

PMP obține 1% – evoluție constantă.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU