10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 20:34

Sondaj: Românii cred că bugetarii muncesc mai puțin decât privații și n-au încredere în patroni

spot_img

Studiu: Românii cred că bugetarii muncesc mai puțin decât privații și n-au încredere în patroni

Cei mai mulți români, peste 62%, consideră că angajaţii de la stat muncesc mai puţin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29% sunt de părere că toţi românii muncesc la fel de mult, relevă  o cercetare realizată de Rogalski Grigoriu Public Relations. În plus, românii nu au o percepţie pozitivă despre patroni.

Doar 8,5% dintre români sunt de părere că angajaţii de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat. Mai mult, românii nu au o percepţie pozitivă despre patroni, 68,9% dintre respondenți spunând că aceştia din urmă nu sunt modele de urmat în spiritul respectului faţă de muncă.

Cercetarea mai arată că unul din trei români munceşte ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un week-end la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în week-end la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul.

Deşi lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiţi corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remuneraţi ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.

În ceea ce priveşte relaţia şef-angajat,  românii sunt de părere, într-o măsură covârşitoare, că, pentru a menţine o atmosferă pozitivă la locul de muncă, este foarte importantă comunicarea angajator-angajat (98,6%). Ședințele sunt încă cel mai utilizat instrument de comunicare dintre şefi şi angajaţi (48,2%), urmate la mare distanță de newsletterele interne (17,5%) şi evenimentele organizate în cadrul companiei (15,25%).

Cosmina Croitoru