12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:53

Sondaj: Ponta, mai bun decât Antonescu. Românii au încredere cel mai mult în Pompieri, iar în autorități, cel mai puțin DOCUMENT

spot_img

Pompierii sunt pe primul loc în topul încrederii pe care românii o au în instituțiile publice, după Armată și Biserică. Aceasta reiese dintr-un barometru de opinie la nivel național, realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Sondajul a fost realizat în perioada 21-28 aprilie 2013 pe un eșantion de 1.000 de persoane de peste 18 ani, inclusiv.

Potrivit barometrului, eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare maximă tolerată de +/-3.1%, pentru un interval de încredere de 95%.

Astfel, Pompierii au o rată de încredere de 86%, urmați de Armată, cu 80%, și abia apoi de Biserică, în care au încredere 74% dintre români. Guvernul, Parlamentul și Președinția sunt pe ultimele locuri, cu 26%, 24%, respectiv 22%.

CITEȘTE AICI BAROMETRUL DE OPINIE

Premierul Victor Ponta este notoriu pentru 98% dintre români, urmat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cunoscut pentru 91%, însă ultimul este privit cel mai bine, respectiv de 57%, față de prim-ministru, despre care 52% au o părere bună. Deși este pe primul loc la notorietate, cu 100%, președintele Traian Băsescu a adunat păreri bune doar de la 21% dintre români, clasându-se pe penultimul loc. Pe locul 3 se află Crin Antonescu, potențialul candidat la prezidențiale, cu 40%.

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 60% dintre români ar vota cu USL, 16%, cu PDL și 8% cu PPDD. Proaspăta Mișcare Populară, „nășită” de Traian Băsescu, ar obține doar 2%, fiind pe penultimul loc.

În cazul alegerilor pentru Președinție, Crin Antonescu ar obține 44%, față de ipoteticul candidat al PDL, Mugur Isărescu, cu 22%.

Andi Topală