22.8 C
București
sâmbătă, 13 august 2022 - 2:21
No menu items!

Sondaj oficial IMM-uri: 60% dintre firme vor face concedieri pe bandă rulantă, din cauza modificărilor la Codul fiscal

spot_img

Noile modificări ale Codului fiscal, intrate în vigoare de luni, 1 august, vor duce la concedieri pe bandă rulantă în rândul firmelor mici și mijlocii, arată un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Una dintre schimbările făcute este suprataxarea muncii part-time, la egalitate cu un contract obișnuit de 8 ore, astfel că peste 1,1 milioane de contracte part-time exstente în țara noastră ar trebui schimbate.

Sondajul CNIPMMR arată că 59,7% dintre respondenți vor face concedieri în rândul angajaților part-time, pentru că diferența de impozit, de la 100-200 lei pentru un astfel de contract, este și de 10 ori mai mare acum, de aproape 1.100 lei. 

  • 47,7% dintre respondenții care au evidențiat că vor face concedieri au declarat că vor renunța la toți angajații part-time,
  • 26,1% vor renunța la 1 angajat,
  • 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Reamintim că începând de luni, 1 august, pentru persoanele care lucrează 2 ore, sau 4 ore, angajatorii trebuie să plătească taxele la nivel de 8 ore (în limita unui salariu minim). Cei mai afectați vor fi cei care aveau mai multe contracte part-time sau bonele, firmele de curățenie, taximetriștii ș.a.

Sondajul a fost realizat de CNIPMMR în perioada 25-28 iulie 2022 și au participat 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor.

E. Stan