1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:30
No menu items!

Sondaj EY: 52% din antreprenori spun că reducerea TVA a fost cea mai bună măsură fiscală din ultimul an

spot_img

Puțin peste jumătate din oamenii de afaceri din România consideră că reducerea TVA a fost cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an, iar două treimi consideră în 2016 că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani, potrivit Barometrului antreprenoriatului românesc, publicat de firma de consultanță EY.

Studiul a analizat răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenți conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de €, în timp ce alți 45% dintre respondenți se regăsesc în intervalul 1-10 milioane €. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion €.

Principalele concluzii ale studiului:

  • Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca și reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).
  • 70% dintre respondenți indică lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar, corelat și stabil, dublat de birocrație și atitudinea neconstructivă a reprezentanților instituțiilor statului față de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România.
  • Cu toate că mediul de reglementare și fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori și în 2016, pentru prima dată în ultimii patru ani s-a înregistrat o tendință majoritar pozitivă. Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenți vedeau o tendință pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenți percep o îmbunătățire a mediului fiscal și de reglementare.
  • Cei mai mulți antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenți au indicat o oarecare îmbunătățire a sistemului public administrativ și măsuri de debirocratizare.
  • Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).
  • Cei mai mulți antreprenori cu experiență dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România și la fel de mult ca antreprenorii români aflați la început de drum. Deși cei mai mulți dedică 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depășesc limita celor zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.
  • Evoluții pozitive a înregistrat și accesul la finanțare. Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în anul 2015 s-a dublat față de anul 2014, după o dublare și în 2014 față de 2013. Dacă în 2014 el se situa la 16% și în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendință indică o îmbunătățire treptată în ultimii ani a finanțării afacerilor.
  • În următoarele 12 luni, cei mai mulți antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-și finanța creșterea (40% dintre respondenți). La mare distanță urmează surse de finanțare precum creditul furnizor (21%) și fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat și fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori și sistemele alternative de tranzacționare se situează la 1% dintre răspunsuri.