Sondaj: BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie de la 3% la 2,75%

Prognozele arată că rezervele pentru pasivele în lei rămân plafonate

 sigla BNR mare

Banca Naţională a României ar putea reduce marţi, în cadrul şedinţei de politică monetară, dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% pe an, concomitent cu păstrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la 10%, potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Analiștii prognozează că acest ciclu de relaxare va continua și în 2015, până la 2,5%.

”Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul AAFRR, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de marţi, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute constante”, se arată într-un comunicat.

CA al BNR a tăiat la finele lunii septembrie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, şi a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.

Prognoza de inflație a BNR este de 2,2% pentru acest an și de 3% pentru 2015.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută anul viitor, la 8% pentru lei şi 12% pentru valută.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Reducerea dobânzii de politică monetară are ca efect reducerea dobânzilor interbancare și ieftinirea creditelor în moneda națională.

NICIUN COMENTARIU