4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:29
No menu items!

Sondaj: BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie de la 3% la 2,75%

spot_img

Prognozele arată că rezervele pentru pasivele în lei rămân plafonate

 sigla BNR mare

Banca Naţională a României ar putea reduce marţi, în cadrul şedinţei de politică monetară, dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% pe an, concomitent cu păstrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la 10%, potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Analiștii prognozează că acest ciclu de relaxare va continua și în 2015, până la 2,5%.

”Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul AAFRR, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de marţi, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute constante”, se arată într-un comunicat.

CA al BNR a tăiat la finele lunii septembrie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, şi a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.

Prognoza de inflație a BNR este de 2,2% pentru acest an și de 3% pentru 2015.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută anul viitor, la 8% pentru lei şi 12% pentru valută.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Reducerea dobânzii de politică monetară are ca efect reducerea dobânzilor interbancare și ieftinirea creditelor în moneda națională.