27.8 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:19
No menu items!

Sondaj Avangarde: Mai mult de jumătate dintre români cred că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator

spot_img

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate în cadrul unui sondaj Avangarde cred că virusul Covid 19 a fost creat în laborator (52%) și doar 14% cred că s-a transmis de la animal la om. Sondajul a fost prezentat, luni seară, la emisiunea Siteza Zilei, de la Antena3. 

Potrivit sondajului, cei intervievați declară în proporție de 74% că Uniunea Europeană va putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa. Raed Arafat (79% încredere) și  profesorul Streinu Cercel ( 60 %) sunt personalitățile în care cei intervievați declară că au cea mai mare încredere că vor gestiona criza de Covid 19.

Sondajul a fost realizat de Avangarde (casă de sondaje deținută de sociologul Marius Pieleanu) în perioada 28 – 29 martie, pe un eșantion de 950 e subiecți, probabilist, aleator simplu, realizat prin metoda interviuri telefonice, cu o marjă de eroare de 3, 2% pentru un nivel de încredere de 95%/

La întrebarea ”dumneavoastră personal sunteți mai degrabă îngrijorat sau nu de direcția în care se îndreaptă țara”, 82% se declară mai degrabă îngrijorat, iar 17% mai degrabă nu sunt îngrijorat.

Întrebați dacă autoritățile din România au făcut tot ce trebuia pentru a preveni și a proteja cetățenii români, 45% răspund cu Da, alți 45% răspund cu nu iar 10% nu știu/ nu răspund.

La întrebarea ”cine credeți că este principalul vinovat pentru lipsa de prevenție”, 40% indică ”decidenții politici din Guvern”, 20% arată cu degetul către ”românii veniți din diaspora”, 18% cred că ”cetățenii”, 4% către Președintele României și doar 4% experții din domeniul medical.