19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:46

Soleanca

spot_img

Soleanca este o ciorbă de afumătură, pe care o puteți servi în restaurantele cu specific moldovenesc sau basarabean. Se poate pregăti dintr-un singur tip de afumătură sau din mai multe. De regulă, se prepară din afumătura rămasă după Crăciun. Ce face diferența între o ciorbă  românească și soleanca este faptul că aceasta din urmă se acrește cu castraveți murați

soleanca

Ingrediente:

  • 150 gr afumătură,
  • 1 ceapă medie,
  • 200 grame țelină,
  • 1 morcov,
  • 2 cartofi,
  • 100 grame mazăre,
  • 3 linguri suc de roșii (sau bulion),
  • 3 castraveți murați,
  • 2 linguri ulei,
  • mărar și pătrunjel,
  • sare și piper.

Mod de preparare:

Ceapă se toacă mărunt și se sotează în ulei. După ce devine sticloasă, se adaugă sucul de roșii.

Afumătura se taie fâșii și se adaugă peste ceapa călită.

soleanca1

După ce s-a strâns puțin, se adaugă apă și se lasă să dea în clocot, apoi se adaugă țelina și morcovul tăiate cubulețe.

Se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă cartofii.

Între timp, castraveții se trec printr-un jet de apă rece, apoi se taie fie în fâșii, fie felii.

soleanca_castraveti

După ce s-au fiert cartofii, se adauga mazărea, mărarul, pătrunjelul și castraveții. Nu se lasă mai mult de 10 minute, pentru a evita sfărâmarea castraveților.

soleanca_2

Se servește caldă, simplă, sau opțional puteți adăuga ou fiert și măsline.

soleanca_3Poftă bună!