6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:01
No menu items!

Sofia. Miniştri şi parlamentari, sechestraţi de protestatari

spot_img

Protestele de stradă, care durează de peste o lună de zile, din capitala Bulgariei, au culminat azi-noapte, când manifestanţii au blocat  sediul Parlamentului de la Sofia. Peste 100 de persoane – parlamentari, miniştri, ziarişti şi reprezentanţi ai sindicatelor au rămas captive în clădire timp de nouă ore. Au reuşit să iasă abia spre dimineaţă, când poliţia a reuşit să asigure un culoar de trecere printre protestatari.

De peste cinci săptămâni, bulgarii protestează zilnic în stradă pentru a cere demisia guvernului de stânga, pe care îl acuză de corupţie şi legături cu mafia. Protestele au izbucnit după ce un controversat magnat media a fost numit şef al Agenţiei Naţionale de Securitate. Numirea a fost ulterior revocată, dar protestele au continuat.

Câteva mii de protestari şi-au continuat azi-noapte lupta împotriva corupţiei.  Au blocat toate ieşirile din clădirea Parlamentului, unde se aflau marţi seară zeci de parlamentari care discutau proiectul de rectificare a bugetului în trei comisii de resort. La discuţii erau prezenţi şi ministrul Economiei, ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii.

După câteva ore, politicienii au încercat să plece cu un autocar, dar vehiculul a fost blocat de manifestanţi care au aruncat cu pietre, sticle şi roşii.

Poliţiştii au intervenit în forţă pentru a face loc autocarului, iar în confruntările ce au urmat au fost rănite mai multe persoane – protestatari, poliţişti şi jurnalişti.

Tentativa de evadare nu a avut succces, aşa că politicienii au fost nevoiţi să se întoarcă în clădire. Manifestanţii au declarat apoi că nu vor pleca până când guvernul nu demisionează. Preşedintele ţării, Rosen Plevneliev, a făcut apel la calm, iar şedinţa parlamentului de miercuri dimineaţă a fost anulată.

Ștefan Tănăsescu