22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:34
No menu items!

Șoferii, grădinarii, îngrijitorii, personalul angajat în casă, vor putea fi plătiți cu tichete de 15 lei. Legea muncilor domestice a fost adoptată

spot_img

Legea pentru reglementarea activității micilor prestatori casnici a fost adoptată, final, marți, de Camera Deputaților, astfel că va intra în vigoare dacă va fi promulgată și de președinte. Noul act normativ prevede acordarea de tichete pentru plata personalului angajat în casă – șoferi, îngrijitoare, grădinari, bucătar, valoarea unui tichet fiind de 15 lei.

Legea, care reprezintă și un jalon din PNRR, prevede că plata se face cu tichetele emise de ANOFM, în valoare de 15 lei fiecare, tichetele urmând a fi achiziționate de angajator, persoana fizică ce beneficiază de activitățile casnice. Angajatul primește 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit. Practic, angajatul dobândește astfelcalitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate. Pentru a dobândi calitatea de asigurat, angajatul trebuie să preschimbe cel puțin 50 de tichete.

ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire al tichetelor, pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate, preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, agenția va crea o platformă în care va ține evidența prestatorilor, a beneficiarilor, a activităților casnice și plata obligațiilor fiscale.

Legea prevede și beneficii pentru cei care angajează astfel de personal:

  • poate beneficia, anual, pe baza chitanțelor/facturilor, de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate.
  • pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă.

Legea mai prevede că pot beneficia de tichete toate persoanele care au împlinit 16 ani, șomeri care primesc indemnizație, beneficiarii de venit minim garantat. 

M. Nedelcu