8.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 23:42
No menu items!

Șoferii, grădinarii, îngrijitorii, personalul angajat în casă primesc tichete de activităţi casnice

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, prestatorul casnic, adică acea persoană care munceşte în altă gospodărie, va primi tichete de activităţi casnice, valoarea unui tichet fiind de 15 lei.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.

Legea promulgată de către şeful statului vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat.

Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii.

Astfel, activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

                                                                                                                  Adina Silav