20.7 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 23:27
No menu items!

Șoc în Franța: lovitură decisivă pentru Macron

spot_img

Sute de mii de francezi, intră marti, cea de-a 14-a zi de proteste împotriva guvernului, care a decis creșterea  vârstei de pensionare la 64 de ani.  Protestele sunt și împotriva parlamentarilor, cărora li se cere să renunțe la aceată lege, care e în vigoare. 

Decizia preşedintelui Emmanuel Macron, de a forţa adoptarea reformei pensionării cu ajutorul unor puteri constituţionale speciale, a provocat proteste furioase în această primăvară. Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului, dar și alte orașe din țară săptămâni la rând.

„Protestele au loc de şase luni, este fără precedent”, a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului dur CGT, la BFM TV. 

 Autoritățile se așteaptă la continarea protestelor în întreaga Franță, estimarea fiind de aproximativ 500.000 de protestatari. Este o scădere față de milionul de persoane care a aparticipat la marș la începutul anului. 

Macron se bucură acum de o revenire timidă în sondajele de opinie, după ce a lansat o campanie de PR după adoptarea reformei, în urma căreia a străbătut ţara pentru a se confrunta cu furia publică, dar şi pentru a anunţa mari investiţii în noile tehnologii.

Amalia Capră