6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:07

Sobolewski, BVB: Noua piață de acțiuni AeRO va fi lansată în februarie 2015

spot_img

Noul sistem alternativ va înlocui piața Rasdaq

sobolewski

Noua piață de acțiuni dedicată IMM-urilor, intitulată AeRO, va fi lansată în data de 25 februarie 2015, a anunțat, vineri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București.

”Am lucrat intens la BVB pentru a crea o nouă legendă în Europa Centrală și de Est când vine vorba de piețe de capital. Anul acesta am avut realizări și suntem mai aproape de ceea ce se poate numi piață de capital modernă, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Vom lansa o piață nouă pentru afaceri tinere, pentru afaceri inovatoare, creative. Piața de valori va fi inaugurată în 25 februarie anul viitor și aceasta va fi data în care vom avea companii care să construiască piața și care va însemna începutul accesului la piața de capital”, a spus Sobolewski, citat de Agerpres.

Șeful BVB a mai declarat că AeRO Market este un proiect strategic și că scopul este ridicarea profilului acestei piețe la nivel internațional. Din februarie, companiile mici și mijlocii și start-up-urile vor putea obține bani și atrage investitori prin AeRO.

Miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat reglementările pentru AeRO, prin care apar noi cerințe de listare aplicabile societăților care doresc să fie listate. Cea mai importantă schimbare este adusă de introducerea rolului de consultant autorizat.

Astfel, persoanele juridice care vor să își asume rolul de consultant autorizat vor oferi sprijin pentru emitenți înainte de debutul lor și în timpul procesului de listare, dar și cu privire la cerințele de raportare și transparență de după debutul emitentului. Aceștia vor fi, de asemenea, responsabili pentru consilierea companiilor cu privire la orice probleme juridice și administrative care apar și vor contribui la pregătirea documentației relevante, solicitată de participanții la piață.

Companiile care doresc să se listeze pe AeRO trebuie să aibă o capitalizare de piață anticipată de cel puțin 250.000 de euro, fie printr-un plasament privat, o Ofertă Publică Inițială, fie pe baza evaluării realizate de consultantul autorizat.

În afară de noua secțiune de piață AeRO, Sistemul Alternativ de Tranzacționare va avea, în continuare, alte două segmente, unul pentru acțiuni internaționale și altul pentru obligațiuni, menționează BVB.

BVB a început promovarea unui nou sistem alternativ de tranzacționare (ATS) sub numele AeRO, în octombrie, după ce Parlamentul a adoptat legea de desființare a pieței Rasdaq.