28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:24
No menu items!

Sobolewski, BVB: Eliminarea impozitului pe dividende este o măsură minunată

spot_img

Piața bursieră așteaptă un cadru mai relaxat și pentru fondurile de pensii private

 sobolewski

Eliminarea impozitului pe dividende, prevăzută în proiectul noului Cod Fiscal, este ”o măsură minunată”, iar Bursa de Valori București (BVB) a propus autorităților și alte două măsuri privind un regim fiscal pro-dezvoltare pentru piața de capital, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, citat de Agerpres.

Măsura prevăzută în proiectul pus în dezbatere de Guvern ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2016.

Într-o conferință desfășurată la Cluj, Sobolewski a menționat că BVB a propus autorităților și alte două măsuri pentru piața de capital:

  • impozitarea cu 1% (față de 16% în prezent) a câștigurilor de capital din tranzacții, dacă valorile mobiliare au fost deținute peste un an de zile
  • deductibilitatea fiscală a unei dobânzi virtuale în cazul companiilor care atrag capital pe piață, prin oferte publice sau plasament privat, dobândă virtuală care să fie calculată la nivelul dobânzii pentru un credit bancar echivalent capitalului atras din piață.

Sobolewski a mai spus că legislația ar trebui modificată și pentru relaxarea domeniului obligațiunilor corporative, cu referire la limitările impuse fondurilor de pensii private și la regimul fiscal al dobânzii obligațiunilor.

Potrivit directorului BVB, numărul investitorilor individuali pe bursă din România a totalizat 50-60.000, iar numărul investitorilor activi, care fac operațiuni pe conturile de tranzacționare, este de circa 30.000. Numărul investitorilor la bursă, în România, este foarte mic, printre explicații figurând nivelul PIB/locuitor și dimensiunea redusă a clasei de mijloc.