29.9 C
București
marți, 9 august 2022 - 11:01
No menu items!

Soţiile sau soţii colaboratori ai lucrătorilor independenţi vor beneficia de protecţie socială

spot_img

inregistrare-familiala

Partenerii de viaţă ai lucrătorilor independenţi (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale ) care colaborează la aceste activităţi vor beneficia de protecţie socială, a decis Guvernul, care a transpus în legislaţia naţională o directivă europeană.

Concret, Guvernul a decis în şedinţa de miercuri transformarea în proiect de lege a unei ordonanţe din anul 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere.

 Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism doreşte alinierea legislaţiei interne la normele europene prevăzute într-o directivă din 2010, potrivit căreia „în cazul în care într-un stat membru există un sistem de protecţie socială pentru lucrătorii independenţi, respectivul stat ia măsurile necesare astfel încât soţia/soţul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate să poată beneficia de protecţie socială în conformitate cu dreptul intern”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru IMM-uri.

Directiva vizează creşterea economică, dar şi reglementarea egalităţii de tratamente între bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă.

„Având în vedere participarea lor la activităţile întreprinderii familiale, soţiile/soţii, partenerele/partenerii de viaţă ale/ai lucrătorilor independenţi care au acces la un sistem de protecţie socială ar trebui să aibă, la rândul lor, dreptul de a beneficia de protecţie socială. Statele membre pot prevedea ca această protecţie socială să fie proporţională cu participarea la activităţile lucrătorului independent şi/sau cu nivelul contribuţiei”, se mai arată în actul normativ european.

Legislaţia internă în vigoare nu defineşte această categorie de beneficiari, iar autorităţile intenţionează să includă în termenii şi expresiile definite de ordonanţă şi soţia/soţul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

R.M.