26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 19:44
No menu items!

Snowden: NSA transmite date confidențiale brute Israelului

spot_img

Datele transmise conțin conversații private și numele celor care comunică, inclusiv cetățeni americani care discută cu apropiați din Israel și din Teritoriile Palestiniene

 Edward_Snowden1

 

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA Edward Snowden acuză instituția că a oferit Israelului informații confidențiale brute și necenzurate, încălcând astfel protocolul internațional, a scris New York Times în ediția de miercuri, potrivit AFP.

Informațiile confidențiale care sunt schimbate între guverne sunt în general prelucrate pentru a ascunde anumite nume sau alte detalii sensibile, însă Edward Snowden a indicat pentru New York Times că Washingtonul a transmis sistematic aliatului său israelian date brute, necenzurate sau editate.

Spre exemplu, aceste date conțin unele conversații private și numele celor care comunică, inclusiv cetățeni americani care discută cu apropiați din Israel și din Teritoriile Palestiniene.

„Este unul din cele mai mari abuzuri pe care le-am văzut vreodată”, a subliniat Snowden, în vârstă de 31 de ani, refugiat în prezent în Rusia.

Potrivit acestuia, informațiile erau oferite Unității 8200, unitate de elită a serviciilor secrete israeliene, un fel de echivalent al NSA.

Conform unei note transmise între Israel și NSA, toate formele de comunicare pot fi împărtășite între cele două părți, de la transcrieri neprelucrate de documente, până la telexuri, facsimile, înregistrări vocale, precum și date ale serviciilor de informații.

Nota confirmă că NSA ”trimite sistematic” date brute în Israel, susține fostul consultant.

Edward Snowden a devenit cunoscut după ce a transmis presei zeci de mii de documente care arată amploarea activităților de supraveghere ale NSA în lume.

C.A.